Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Seminar za nastavnike turskog jezika u Sarajevu: Povećanje efikasnosti nastave turskog jezika

Seminar za nastavnike turskog jezika u Sarajevu: Povećanje efikasnosti nastave turskog jezika

– Seminar se organizuje dva puta godišnje u BiH. Ima za cilj unapređenje stručnih sposobnosti i komunikacijskih vještina nastavnika turskog jezika ali i povećanje efikasnosti nastave turskog jezika koji se podučava u državnim školama Bosne i Hercegovine.

Tokom naredna tri dana u okviru seminara će biti organizovane i radionice, a i sami nastavnici će imati priliku da održe ogledni čas što će im omogućiti razvijanje konverzacijskih i nastavničkih sposobnosti

  Seminar za nastavnike turskog jezika iz cijele Bosne i Hercegovine, u organizaciji Instituta “Yunus Emre” – Turskog kulturnog centra Sarajevo, počeo je danas, a trajat će do 22. januara u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Seminar se organizuje dva puta godišnje u BiH. Ima za cilj unapređenje stručnih sposobnosti i komunikacijskih vještina nastavnika turskog jezika, ali i povećanje efikasnosti nastave turskog jezika koji se podučava u državnim školama Bosne i Hercegovine. Tokom naredna tri dana u okviru seminara će biti organizovane i radionice, a i sami nastavnici će imati priliku da održe ogledni čas što će im omogućiti razvijanje konverzacijskih i nastavničkih sposobnosti.

Seminar je organizovan za ukupno 44 nastavnika turskog jezika koji predaju u državnim školama i za 15 diplomanata na odsjecima za turski jezik i književnost državnih univerziteta Bosne i Hercegovine.

Direktor Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” iz Mostara, Yunus Dilber ističe da je cilj organizovanja seminara okupiti nastavnike iz sedam kantona u Federaciji BiH.

“Također, tu su i tek diplomirani studenti turkologije koji će sljedeće godine raditi u tim školama. Seminar traje tri dana i ima za cilj poboljšanje metodičkih i pedagoških sposobnosti nastavnika turskoj jezika”, naglasio je Dilber.

Posljednji seminar je organizovan u augustu prošle godine. Pored toga što se seminar dva puta godišnje organizuje u BiH, “Yunus Emre” institut u Ankari to također radi jednom godišnje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nastavnik Muhamed Muminhodžić na seminar je došao iz Konjica. Već dvije godine predaje turski jezik u nekoliko škola u Konjicu, Prozoru i Gornjem Vakufu.

“Seminari se održavaju godišnje dva puta. Imaju veliku važnost za sve nastavnike zato što dolaze profesori iz Turske i mnogo nam pomažu. Svoje iskustvo prenose na nas i isto tako i mi tako prenesimo na naše učenike”, istakao je Muminhodžić.

Govoreći o interesovanju djece za turski jezik u Hercegovini ističe da broj učenika raste iz godine u godinu.

“Veliki uticaj imaju turske serije koje se emituju na našim programima, zatim i bratimljenje škola iz BiH sa školama u Turskoj, kao i odlazak tamo”, poručio je Muminhodžić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top