Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Selo neženja kod Prijedora: U Marićki 200 neoženjenih muškaraca

Selo neženja kod Prijedora: U Marićki 200 neoženjenih muškaraca

U ovom selu ima 15 djece, a škola je od prvog do petog razreda. Za ovaj prostor, vrlo malo. Marićka, kao parohija, ima oko 410 domaćinstava ali ima tri područne škole i sve tri su maltene u fazi zatvaranja. Dakle, mnogo je onih koji se nisu oženili ili udali i koji bi trebali da sklope brak, kazao je Slaviša Pančić, sveštenik u parohiji Marićka Piše: Vesna Bešić 

U selu Marićka, udaljenom oko 25 kilometara od Prijedora, živi oko 200 neoženjenih muškaraca. Zaokupljeni svojim svakodnevnim obavezama i ne razmišljaju mnogo o tome. Poljoprivreda, ali i borba za opstanak u potpunosti su okupirali neženje ovoga sela koje je nekada bilo puno djece, mladih bračnih parova, krštenja…

Danas je sve na minimumu. Nekada poljoprivredni kraj, danas je miran. Ekipa Anadolu Agency (AA) zatekla je tek poneku osobu na putu do Marićke, ali i u selu. Svi su, kako nam kazaše, na njivama i obavljaju svoje svakodnevne obaveze.

O problemu nesklapanja brakova govorio je Slaviša Pančić, sveštenik u parohiji Marićka. Podsjetio je da u ovoj parohiji postoje tri matične škole u kojima ima veoma mali broj djece.

“Što znači da, generalno, sela u BiH na neki način nestaju i to je problem, ne samo ove parohije nego i drugih mjesta u BiH. Statistika je jednostavna jer je ’70-ih godina bilo u prosjeku 50 sklopljenih brakova na godišnjem nivou. Krštenih je bilo 80, 90 ili 100, a umrlih 20, 30, 40. Međutim, 2014, 2015, 2016. i, vjerovatno naredne godine, sve se okrenulo. Sahrana 40, 50, krštenja pet ili šest, vjenčanja dva ili tri, i to sve govori”, ispričao je sveštenik Pančić.

Istakao je da samo u ovom selu ima oko 200 neženja koji su već davno trebali da budu roditelji, ali, nažalost, nisu.

“Generalno, problem je rat koji je učinio svoje, ali ne treba gledati u prošlost nego u budućnost. U ovom selu ima oko 200 muškaraca koji su već trebali da sklope brak i imaju makar po jedno dijete. Dakle, 200 muškaraca po jedno dijete je 200 djece i sve te škole bi na neki način bile pune”, naglasio je sveštenik Pančić.

Rješenje, kako je kazao, postoji.

“Mislim da oni koji su zaduženi za takve stvari imaju rješenje. Ima i mnogo ljudi koji su u nekim jakim firmama, imaju po 40 godina, ali nisu u braku. Jednostavno, njegov pretpostavljeni treba da mu postavi uslov: ili brak, žena i djeca, ili umanjena plata. Ili upražnjeno radno mjesto na koje bi došao neko ko ima dvoje ili troje djece”, pojasnio je sveštenik Pančić.

Prema njegovim riječima, tako je uradio Zapad. I u Marićkoj, kao i u većem dijelu BiH, problem je nezaposlenost, ali ima i onih koji su zaposleni, a ne odlučuju se na brak.

“U ovom selu ima 15 djece, a škola je od prvog do petog razreda. Za ovaj prostor, vrlo malo. Marićka, kao parohija, ima oko 410 domaćinstava, ali ima tri područne škole i sve tri su maltene u fazi zatvaranja. Dakle, mnogo je onih koji se nisu oženili ili udali i koji bi trebali da sklope brak”, poručio je sveštenik Pančić.

Takvog mišljenja nisu i neženje ovog sela. Razgovarajući sa novinarom AA, mada pred kamere nisu htjeli, stanovnici poručuju da je “brak njihova privatna stvar”.

Kako kažu, oni se bave svakodnevnim obavezama, uglavnom poljoprivredom i da li će se neko od njih oženiti tiče se samo njih i nikog više. Također, poručuju da je malo onih djevojaka koje bi živjele na selu, jer svi uglavnom žele u grad.

Akos.ba

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com