O obrazovanju i odgoju

Sedam stvari koje će vaša djeca zaista pamtiti o vama kada porastu

Sedam iskustava koje djeca pamte donosi nam portal najboljamamanasvetu.com

1. Iskustva i avanture koje ste zajedno prošli

Iskustva, a ne stvari, su ono što porodice zbližava i ono što ostaje u glavi. Zato se vaše djete neće sjećati svake igračke koje ste mu kupili za rođendan ili koliko ste sladoleda pojeli, ali će se sjećati da ste išli zajedno na sladoled i smijali se, sjećaće se da je tada bilo srećno i uzbuđeno jer su to misli koje ostaju sa nama celog života.

2. Pozitivne riječi koje ste im uputili

Mnogo je lijepih riječi koje djeci možete da uputite kako bi se osjećala posebnom – „Ponosna sam na tebe“, „Ti ovu porodicu činiš boljom“ ili „Ti si baš dobar drugar“. Ono što je zajedničko ovim rečenicama je to što sve počinju naglašavanjem dobre osobine djeteta. Ako tako pričate djetetu od malena, u fokus stavljate pozitivno a ne negativno i to je sigurno nešto što se pamti.

 

3. Ono kada ste ostavili telefon i sve što radite zbog djeteta

U današnje vrijeme naprednih tehnologija, često nam se dešava da posebne trenutke posmatramo kroz kameru telefona i tako propustimo male stvari koje djeca žele da podjele sa nama jer nismo dovoljno prisutni u tom trenutku. Kada djeci pružate potpunu pažnju (kada spustite telefon), ona osjećaju da ste potpuno njihovi i osjećaju kako su voljena. Znaju djeca da ih volite, ali u tim posebnim trenucima to posebno primjećuju, jer ste sve zaustavili, vrijeme je stalo da biste bili sa njima.

4. Kako ste se ponašali u teškim situacijama

Djeci ste vi uzor i vodilja jer ona koračaju nesigurnim životom i ranjiva su. Kada dođu teška vremena, poput onih kada se morate boriti sa nekom bolešću u porodici, ona će se sjećati načina na koji ste pričali o tome, da li su se osjećala bezbjedno i spokojno i kako ste vi reagovali.

5. Način na koji vi i vaš suprug tretirate druge odrasle ljude (i jedno drugo)

Deca stalno uče od vas! Tako će i kada ogovarate nekoga iza leđa ili se loše ponašate prema nekoj osobi deca to pokupiti i misliti da je u redu da se i sama tako ponašaju. Kada ste kod kuće sa decom i porodicom, trudite se da sa partnerom pričate na pozitivan način uz puno ljubavi i poštovanja. Tako će deca imati dobar primer na koji će se ugledati.

6. Kada niste bili tu za njih

Iako zvuči jako negativno, ovo je i pozitivna stvar. Iako će se sjećati neke prilike u kojoj baš niste mogli da budete tu, to je u redu jer je to sastavni dio života, jednostavno je nemoguće da ste uvjek tu. Ali, shodno tome, djeca će se sjećati i prvog puta kada su negde prespavala bez vas, ili prvog puta kada se desilo nešto toliko važno da su trčala kući da vam saopšte to. To su stvari kojih će se sjećati kada porastu.

7. Kako ste se ponašali pod pritiskom ili stresom

Život nije uvjek cvijeće, i ne može da bude, a vaša djeca će oponašati vaše ponašanje kada ste pod stresom. Normalno je da treba uraditi domaći, večera nije spremna, a vi se osjećate kao da ćete pući. Ako ste tip koji se lomi i paralizuje pod pritiskom, djeca to mogu da osjete. Ako želite da vaša djeca odrastu u osobe koje se lahko nose sa stresom, morate se i vi tako ponašati.

Akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button