Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Sedam načina da istrenirate djecu tokom ramazana: Uključite im emocije

Sedam načina da istrenirate djecu tokom ramazana: Uključite im emocije

Poslanik, alejhisselam, je rekao: „Ne može otac ostaviti, niti pokloniti svom djetetu ništa bolje od lijepa islamskog odgoja“. (Tirmizi) Mnogi aspekti ramazana, poput posta, dobročinstva, udjeljivanja, učenja Kur'ana…, pružaju jedinstvenu priliku da se u toku ovog mjeseca djeca okite najljepšim moralnim osobinama. Obrazovanje djece nije automatiziran i jednostavan posao, jer dijete nema prazan mozak koji mi ispunimo čime želimo. Ovaj posao zahtjeva trud, energiju i upotrebu raznih tehnika za postizanje cilja.

U nastavku vam donosimo neke savjete kako da u ovom ramazanu promijenite način razmišljanja kod svoje djece.

1. Neka umiješaju ruke

„Najveći cilj obrazovanja nije znanje nego djelovanje“ Herbert Spencer

Djeca uče kroz djela. Prema Jerome Brunmeru, učenicima u prosjeku ostane 75% lekcije kada uče kroz rad, 5% kroz slušanje predavanja i 10% kroz čitanje. Ako, na primjer, želite da naučite svoje dijete koncept zekata, tražite im da vam pomogne da izračunate svoj zekat, posavjetujte se sa njim gdje da ga podijelite i sl.

Poslanik, alejhisselam, bi odveo kćerku Fatimu sa sobom kada bi klanjao kod Kabe u Mekki. Kasnije, u Medini, sa sobom bi vodio Hasana i Huseina u džamiju, čak i prije nego što su znali kako se klanja. Koncept postaje stvaran i važan za djecu kada ga osjete, a ne samo čitaju o njemu. Sjećat će se i godinama pričati prijateljima kako su dijeliti zekat još kao djeca.

2. Uključite im emocije

Kada se djeca emocionalno uključe u neko djelo, teško da je žele napustiti. Video igrice i TV emisije s namjerom uključuju dječije emocije, a mi kao roditelji i učitelji trebamo koristiti istu tehniku za razvijanje najljepših osobina kod njih. Priče, pjesme, skečevi i igre plijene dječiju pažnju. Ako je dijete zainteresovano i uzbuđeno, postoji veća mogućnost da će ostati do kraja s vama i saslušati poruku koju mu želite prenijeti. Kao što i mi pamtimo događaje koji su nam u životu bili posebni, tako i djeca uče različite koncepte kroz aktivnosti koje su bile „zabavne“, „smiješne“, „uzbudljive“ i „neobične“.

Ne bojte se da ubacite zabavu u svom procesu „treniranja“. Napišite pjesmu o Bajramu, napravite kutiju iznenađenja sa hadisima, pročitajte im priču o ramazanu u Medini… Ukoliko im se svidi, djeca će se sigurno vratiti po još!

3. Pokažite im smisao

Često čujemo da se studenti žale: „Zašto ovo moramo raditi“ ili „Što će mi ovo trebati u životu?“. Nažalost, česti su i odgovori poput: „Zato što sam ti ja tako rekla“, „Zato što moraš“, ili, što je najgore, „Ako to završiš, dobit ćeš novi mobitel“.

Baš kao i mi, ako djeca ne vide smisao i važnost nekog djela, neće biti motivisani da ga rade. Da ne biste dobili slične komentare za post i namaz od svoje djece, objasnite im njihovu svrhu. Podsjetite djecu da klanjaju da bi zadovoljili Allaha, a ne vas. Objasnite im zašto trebamo zadovoljiti Allaha i kako će nam svako djelo, bez obzira da li se radilo o zadatku iz matematike ili pranju suđa, pomoći da ostvarimo taj cilj. Ako djeca klanjaju samo da zadovolje vas, kada vas ne bude tu, izgubit će i motivaciju i namaz. Ako djeca poste da bi dobili novi telefon, onda nikada neće razviti ljubav prema Allahu ili iskrenu želju za ibadetom. Umjesto toga, bit će im važno da dobiju materijalnu nagradu, a kada te nagrade nestane, s njima će nestati i dobra djela.

Pomozite djeci da razumiju da za muslimane nagrada ne mora uvijek doći na ovom svijetu. Podsjetite ih na veću i bolju nagradu na ahiretu.

Nastavlja se.

Izvor: soundvision.com

Autor: Shehnaz Toorawa
Za Akos.ba prevela: Amina Mujela

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top