U FokusuVijesti iz zemlje

Sedam godina od pogibije Have Šljivić-Dovadžija, suđenje optuženom još uvijek traje

Danas se navršava punih sedam godina od pogibije Have Šljivić-Dovadžija (26) koja je, podjećamo, smrtno stradala 1. aprila 2014. godine u teškoj saobraćajnoj nesreći u sarajevskom naselju Nedžarići kada ju je na pješačkom prelazu automobilom usmrtio Semir Rastoder vozeći brzinom od 103 km/h na dijelu puta gdje je brzina ograničena na 60 km/h. Iza Have Šljivić-Dovadžija je ostalo dvoje maloljetne djece.

Nakon puštanja na slobodu osumnjičenog Semira Rastodera, više od 3.000 građana Sarajeva protestovalo je nedaleko od mjesta nesreće i potpisivana je peticija. Tražili su da osumnjičeni bude pritvoren jer je vozio 103 kilometra na sat na mjestu gdje je dozvoljena brzina do 60 km na sat. No, protesti i peticije nisu promijenili ništa u ovom slučaju i osumnjičeni je ostao na slobodi.

Semir Rastoder je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu 2015. godine osuđen na pet i po godina zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH 1. aprila 2019. godine (na 5. godišnjicu Havine smrti) ukinuo prvostepenu presudu zbog “povreda krivičnog postupka”.

Na upit portala Akos.ba o fazi postupka, nakon odluke Vrhovnog suda Federacije BiH, iz Kantonalnog suda u Sarajevu su odgovorili da je krivični postupak protiv Semira Rastodera još uvijek u fazi novog glavnog pretresa (ponovno suđenje).

I dok sudska trakavica traje već punih sedam godina, porodica preminule već godinama čeka na odgovor sistema na nepravdu koja im je učinjena što onaj ko je odgovoran za smrt njihove supruge, majke, kćerke još uvijek nije pravosnažno osuđen za to.

Ovo je samo jedan u nizu slučajeva koji su dobili sudski epilog ali je izostalo zadovoljenje pravde i pravosnažno presuđivanje krivaca za smrt na cestama.

Pravda u bh. izdanju svojom sporošću ne samo da ne pruža satisfakciju žrtvama, već ih dodatno muči, a ljudi koji bi se o tome trebali brinuti, oni koji su zaduženi za njeno sprovođenje, čini se, najmanje sluha imaju upravo za oštećene porodice.

Havin suprug Amar Dovadžija u medijima rekao da je razočaran u pravosuđe nakon što je prvobitno vjerovao pravosudnim institucijama. „Čak i da optuženi bude osuđen na maksimalnu kaznu, to neće ništa ublažiti bol njega i njegove djece. Pravde, očigledno, nema na ovom svijetu. Kako djeca rastu i spoznaju svijet oko sebe, sve im je teže objasniti šta se desilo njihovoj majci.“ – naveo je Dovadžija. Danas je objavio i status na svom Facebook profilu:

Ostaje nada da će pravda uskoro biti barem djelimično zadovoljena i da će optuženi za Havinu smrt snositi posljedice za to.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button