Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Sedad Bešlija: „Ovog ramazana se obilježava 564 godine od kada je Mehmed Fatih osvojio Istanbul“

Sedad Bešlija: „Ovog ramazana se obilježava 564 godine od kada je Mehmed Fatih osvojio Istanbul“

U ramazanskom intervjuu za portal Akos.ba, sa dr. Sedadom Bešlijom smo razgovarali o historijskim lekcijama ramazana, blagodatima ovog mubarek mjeseca, te savjetima kako ga iskoristiti na najbolji način.

Razgovarao: Nedim Botić

Akos.ba: U ramazanu su se desili značajni historijski događaji za muslimane (od bitke na Bedru pa nadalje). Kakve lekcije koje možemo uzeti iz njih?

Kao muslimani vjerujemo da je Gospodar stvorio život i smrt da bi iskušao stvorenja u tome ko će od njih bolje postupiti. Pojavom islama u 7. stoljeću, u posljednjem obliku do Sudnjeg dana, počela je konačna borba između istine i zablude. Svi oni koji nose bajrak istine moraju računati na trud, odricanje i žrtvu. Bez žrtve nema istine. Ta se činjenica manifestirala i manifestira u brojnim historijskim događajima, od kojih su se neki dogodili i u mjesecu Ramazanu. Od bedranskih gazija i šehida pa do onih savremenih – u Bosni, Palestini, Turskoj i na mnogim drugim mjestima  – potvrđuje se iznova da „brdo gazija i šehida“ niti je bilo niti će ikada biti pusto.

Akos.ba: Ove godine se u ramazanu obilježila i godišnjica osvajanja Istanbula. Šta možemo naučiti iz tog događaja i života Mehmeda Fatiha?

Navršile su se 564 godine od kada je osmanski sultan Mehmed II, sin Murata II označio kraj srednjeg i početak novog vijeka. Mnogo je poruka i pouka koje se mogu uzeti iz života i djela ovog muslimanskog vladara i lidera. Ono što bih ovom prilikom izdvojio je to da je on odlukom da krene u akciju osvajanja Konstantinopolja potvrdio svoju predanost islamu. Zašto?

Zato što biti predan islamu znači biti prvi, najbolji, biti ispred svoga vremena, biti hrabar, biti odlučan, biti mudar, ne slušati jalove, kalkulantske i pesmisitičke priče oko sebe kod priprema za važan posao, već se savjetovati sa dokazano iskrenim i iskusnim ljudima, biti obrazovan, biti inovativan, biti u korak s tehnološkim razvojem ljudske civilizacije, imati osjećaj za umjetnost, manire i prefinjenost u odnosu sa ljudima. Još ako sve to imate u 21. godini života i napravite takav jedan grandiozan čin kao što je osvojenje Istanbula, onda vas historija zapamti.

Akos.ba: Šta Vam prvo padne na um kad spomenemo ramazan?

Definitivno nešto što nije od ovog niskog svijeta. Nešto uzvišeno, posebno. Poput nekog čistača koji dođe tačno onda kada se osjeti težina prljavštine koja se nakupila od posljednjeg čišćenja i koju je potrebno odmah ukloniti.

Akos.ba: Možeš li sa nama podijeliti neku uspomenu ili događaj koja te posebno veže za ramazan?

Svaki ramazan sa sobom donosi i neke nove uspomene. Meni je svaki poseban. Od onih predratnih kao dijete koje pamtim, pa zatim onih izbjegličkih, ali s ove distance tako simpatičnih, u Zagrebu i Istanbulu, do onih kada sam kao softa išao na „ramazanske prakse“ u Rahmane kod Donjeg Vakufa ili u Borlange kod Štokholma ili do ovih najnovijih sarajevskih u porodičnom ambijentu sa djecom. Svaki je priča za sebe.

Akos.ba: Kako Vi i Vaša porodica provodite ramazanske dane? Postoji li neki adet kojeg se uvijek pridržavate?

Pošto nastojimo biti predani islamu tokom cijele godine, a ne samo „sezonski“ jedan mjesec, to su dani u kojima se samo povećaju aktivnosti koje se inače tokom godina izvršavaju. Nastojimo se više od drugih dana družiti s Kur'anom, iftariti u društvu, pomoći koliko se može potrebnima, naučiti nešto novo, biti redovniji u džamiji…

Akos.ba: Imate li neku poruku za naše čitaoce?

Ako ste nezadovoljni stanjem u društvu i državi, krenite od sebe, budite promjena, napravite promjenu. Ramazan je odlična prilika za novi početak. U našoj lijepoj tradiciji svi važni poslovi su se nastojali započeti ili završiti upravo u mubarek mjesecu Ramazanu.

Akos.ba

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top