Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Sead Nasufović: Bajram prava prilika za život u zajedništvu

Sead Nasufović: Bajram prava prilika za život u zajedništvu

U nadi da će milostivi Allah primiti hadž svim hadžijama, primiti naše kurbane, da će nam grehe oprostiti, da će milost svoju spustiti na duše naših umrlih, da ćemo uz njegovu pomoć čuvati zajedništvo i porodice svoje, komšije i prijatelje, dom i domovinu, moleći se za sreću svakog čoveka, svim hadžijama i svim pripadnicima islama od srca želim: Bajram šerif mubarek olsun, kazao je Nasufović u Bajrakli džamiji u Beogradu

Bajram je prava prilika da prekinemo samoću i započnemo pravi život – život u zajedništvu, izjavio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u poruci povodom nastupajućeg Kurban-bajrama, javlja Anadolu Agency (AA).

“U nadi da će milostivi Allah primiti hadž svim hadžijama, primiti naše kurbane, da će nam grehe oprostiti, da će milost svoju spustiti na duše naših umrlih, da ćemo uz njegovu pomoć čuvati zajedništvo i porodice svoje, komšije i prijatelje, dom i domovinu, moleći se za sreću svakog čoveka, svim hadžijama i svim pripadnicima islama od srca želim: Bajram šerif mubarek olsun”, kazao je Nasufović u Bajrakli džamiji u Beogradu.

Povodom Kurban-bajrama, koji počinje sutra, 21. avgusta, on je rekao da je Rijaset Islamske zajednice Srbije organizovao odlazak 415 vernika na hadž, te da će u organizaciji drugih zajednica sa područja Srbije hadž obaviti više od 230 vernika.

“Među njima nema razlike, jer njihov cilj je isti”, naveo je, dodavši da danas, uoči Bajrama, hadžije borave na Arefatu – mestu susreta “našeg praoca Adema i pramajke Have”, gde je njihova tuga zbog rastanka i samoće prestala, a trajna sreća započela”.

“Zato verujemo da iskren susret dobrih ljudi prekida tugu, a donosi sreću i verujemo da je svako mesto susreta dva dobra čoveka, mesto milosti Božanske”, kazao je.

On je istakao da najveća aktivnost koju Islamska zajednica Srbije organizuje u danima Bajrama jeste organizovanje svečanog klanjanja bajram-namaza prvog jutra i klanje kurbana, koje se sprovodi u svim gradovima.

“Meso koje se skladišti u hladnjačama i koje se koristi za potrebe siromašnih, za bolnice i škole, da se čuva nekoliko meseci i posle Bajrama. Naše aktivnosti su uglavnom usmerene ka tome i postoje ta druženja koja se tradicionalno organizuju prvog dana i prve noći”, naveo je.

On je istakao i da se danas završavaju uplate za kupovinu kurbanskog mesa, naglasivši da u Novom Pazaru ima jako dobro organizovan program za to, kao i u Novom Sadu i Malom Zvorniku i Preševu.

Nasufović je rekao da je reč o autonomnim aktivnostima, bez potrebe da se sarađuje sa drugim verskim telima.

“Postoji mogućnost gde određene organizacije, ne samo iz Turske, već iz drugih zemalja doniraju određeni broj kurbana kao poklon građanima naše države bez obzira na veroispovest”, zaključio je.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top