Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > SDA Sandžaka osudila delegiranje predmeta ubistva mladića kod Tutina Višem tužilaštvu u Užicu

SDA Sandžaka osudila delegiranje predmeta ubistva mladića kod Tutina Višem tužilaštvu u Užicu

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka osudila je danas delegiranje predmeta ubistva Fahrudina Skarepa (22) iz Višeg tužilaštva Novog Pazara u Više tužilatvo u Užice.

Skarep je ubijen od strane pripadnika srbijanske policije u blizini Tutina, 30. septembra 2017. godine.

Generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj je, u obraćanju medijima, osudio ovakvu odluku Apelacionog tužilaštva naglasivši da će, kako je rekao, ovako postupanje tužilaštva uznemiriti javnost i pojačati dozu straha, ali i nepovjerenja Bošnjaka u državne organe.

„Ovakav odnos državnih organa prema Bošnajcima ne doprinosi suživotu u Sandžaku, dodatno usložnjava trenutnu situaciju i povećava nepovjerenje Bošnjaka u državne organe. Prebacivanje ovog slučaja na dalje postupanje užičkom tužilaštvu, sve skupa, šalje zabrinjavajuću poruku i potvrđuje da državni organi ove države i dalje vode diskriminatorsku politiku i legalizaciju zločina prema Bošnjacima, i ovo nije prvi slučaj“, rekao je Škrijelj podsjetivši na slučajeve Štrpci, Sjeverin, Kukuroviće i, kako je naveo, nerazjašnjena pojedinačna ubistva, otmice i zlostavljanja Bošnjaka u Sandžaku od devedesetih do danas.

Prema njegovim riječima, Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka će preduzeti sve mjere da se o ovom slučaju obavijeste sve evropske institucije te tražiti zaštitu od međunarodnih organizacija.

„Mi nemamo pravo da vjerujemo ovom pravosuđu i ovom sistemu. Državni organi potezima koje vuku apsolutno nas učvršćuju u tom uvjerenju. Stanje mora da se mijenja za dobrobit ove države, ali i nas samih“, poručio je Škrijelj.

 Više javno tužilaštvo u Užicu je nakon što je preuzelo predmet naložilo je da se istraga dopuni, smatrajući da prethodno nisu bile utvrđene sve činjenice od kojih zavisi da li će u ovom predmetu biti podignuta optužnica i za koje krivično djelo, te da se urade nova vještačenja.

Odbrana osumnjičenog policajca potvrdila je juče da u novom u izvještaju iz istrage o ubistvu Skarepa, sa zajedničkim zaključkom vještaka, stoji da policajac nije imao namjeru da puca, niti je bio pripremljen s tom namjerom, nego zato što je bio i sam iznenađen.

Pripadnik policije R. B. je u ranim satima 30. 09. 2017. godine u selu Dolovo kod Tutina, u blizini granice sa Crnom Gorom, prilikom policijske akcije sprečavanja šverca akciznom robom, pucavši sa strane u vozilo kojim je upravljao, lišio života Fahrudina Skarepa (22) iz tutinskog sela Pokrvenik.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top