Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > SDA pokrenuti će autentično tumačenje u Parlamentu Federacije BiH u vezi s odlukom VSTV-a

SDA pokrenuti će autentično tumačenje u Parlamentu Federacije BiH u vezi s odlukom VSTV-a

Klub poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH pokrenut će autentično pojašnjenje nakon odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja vjerskih obilježja za zaposlene u pravosudnim institucijama BiH izjavila je Feni poslanica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednica Asocijacije FATMA BiH Kenela Zuko.

 Ona je danas, uz poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amira Zukića i pravnika Emira Kovačevića, učestvovala u panel diskusiji o “Promoviranju i zaštiti ljudskih prava u procesu integracije BiH u Evropsku uniju“, koju je u Sarajevu organizirala Asocijacija FATMA SDA Kantona Sarajevo.

Tom prilikom, učesnici su pozvali članove VSTV-a i stručne ljude na konstruktivan dijalog kako bi vidjeli “koji tačno zakoni kažu gdje se narušavaju ljudska prava“.

Inače, kao odgovor na odluku VSTV-a, Predstavnički dom je prihvatio inicijativu Kenele Zuko, po kojoj dom “zahtijeva od VSTV-a BiH da povuče svoj dopis sudovima i tužilaštvima u BiH od 21. oktobra 2015., kojim se od rukovodilaca pravosudnih institucija traži provođenje zaključka VSTV u vezi sa zabranom nošenja vjerskih obilježja svim uposlenim u pravosudnim institucijama u BiH, čime se direktno krše elementarna ljudska prava i vjerske slobode, zagarantirane Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda, Ustavom i zakonima BiH”.

“Predstavnici ovog doma, Kluba parlamentarki, te Asocijacije FATMA spremni su na konstruktivan dijalog sa VSTV-om kako ne bi došlo do narušavanja ljudskih prava i diskriminacije”, potvrdila je Feni poslanica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednica Asocijacije FATMA BiH Kenela Zuko.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top