Zanimljivosti

Saznajte da li je ime vašeg djeteta najpopularnije na Balkanu

Prema posljednjim podacima, u zemljama regiona za 2014, ali i nekoliko prethodnih godina, najpopularnija imena koja roditelji daju svojoj novorođenoj djeci su Amar, Luka, Amina, Marija, Ana, Nikola, Milica i Aleksandar.

Najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema statističkim podacima, su Amar i Luka.

Naime, u entitetu Federacija BiH po zastupljenosti slijede Tarik i Vedad, dok u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska nakon Luke dolaze imena Stefan i Nikola. Kada je riječ o imenima za djevojčice, u Federaciji BiH najčešća imena su Amina, Lamija i Ajna dok su u RS-u najpopularnija imena Marija, Milica i Ana.

U Hrvatskoj je ove godine, kao i prethodnih, najviše roditelja svoje sinove nazvalo Luka, iza kojeg slijedi ime Ivan. U slučaju djevojčica, nakon petogodišnje dominacije imena Lana, prvo mjesto u 2012. zauzela je Lucija, a prošle godine Petra, dok je u 2014. godini najpopularnije ime za djevojčice bilo Ana.

Podaci su prikupljeni na osnovu podataka matičnih ureda Zagreba, Splita i Osijeka, što je uzorak od oko milion i 200 hiljada osoba.

U Zagrebu su roditelji djevojčicama najviše davali imena kao što su Ana, Marija, Mia, Lucija i Sara. U najvećem hrvatskom gradu kod dječaka su najpopularnija imena Luka, Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov.

– Nikola najčešće ime dječaka u Srbiji već dvije decenije –

Prema najnovijoj knjizi o najčešćim imenima i prezimenima, koju je objavio Republički zavod za statistiku Srbije, najčešće muško ime koje se daje u Srbiji već dvadeset godina je Nikola, a za njim slijede Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksandar, Filip, Jovan, Nemanja, Miloš i Dušan. U posljednje dvije decenije, u Srbiji se djevojčicama najčešće daju imena Milica, Anđela, Jovana, Ana, Teodora, Katarina, Marija, Sara, Anastasija i Aleksandra.

Kada je riječ o Crnoj Gori, dominira nekoliko imena. Prema zvaničnim podacima, dječacima se najčešće nadijevaju imena kao što su Nikola, Marko, Miloš, Milan i Petar. S druge strane, roditelji djevojčicama najčešće daju imena kao što su Milica, Jelena, Marija, Milena i Ivana.

Prema posljednjim zvaničnim podacima kojima raspolažu državne vlasti, Aleksandar je najpopularnije ime među novorođenim dječacima u toj zemlji, a slijede Zoran i Nikola. Kod djevojčica dominiraju imena Marija, Biljana i Elena.

– Muhammad najpopularnije ime u Velikoj Britaniji –

S druge strane, posljednji podaci o imenima djece u Velikoj Britaniji pokazali su da su Muhammad i Sophia najpopularnija imena u Velikoj Britaniji za 2014. godinu. Kako piše list “Guardian”, oslanjajući se na podatke portala BabyCentre, ime Muhammad je najpopularnije ime za muške bebe u Velikoj Britaniji u ovoj godini.

Nakon imena Muhammad, najpopularnija imena dječaka u Velikoj Britaniji za ovu godinu su Oliver, Jack, Noah, Jacob, Charlie, Harry, Joshua, James i Ethan. Na listi djevojčica prvo mjesto zauzima ime Sophia, iza koje slijede Emily, Lily, Olivia, Amelia, Isla, Isabella, Ava, Sophie i Chloe. Sophia je tako najpopularnije žensko ime za 2014. godinu, dok je to isto ime među najpopularnijim imenima za ženske bebe i u zemljama kao što su SAD, Brazil, Španija i Rusija.

TRT

Povezani članci

Back to top button