Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Saudijska Arabija: U Rijadu sastanak umjerene sirijske opozicije

Saudijska Arabija: U Rijadu sastanak umjerene sirijske opozicije

Trodnevna konferencija umjerene sirijske opozicije održava se u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, a cilj susreta više od 100 sirijskih opozicionara jeste zauzimanje jedinstvenog stava o zaustavljanju rata i rješavanju krize u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferencija je počela jučer, a među učesnicima je i 21 predstavnik Sirijske nacionalne koalicije i 19 predstavnika naoružanih grupa umjerene sirijske opozicije.

Učesnici Konferencije pokušavaju doći do konsenzusa o načinima rješavanja sirijske krize, te izabrati delegaciju koja će predstavljati opoziciju u predstojećim mirovnim procesima koji će biti održani u Ženevi, u Švicarskoj.

Analitičar Jamal Khashakji je za AA kazao da Saudijska Arabija ulaže maksimalne napore u pravcu iznalaženju mirnog rješenja sirijske krize, te dodaje da je drugi cilje Konferencije da se Rusiji pošalje poruka da ne postoji samo jedna partija koja može preuzeti svu moć i dominirati tranzicijskim procesima u Siriji.

Na Konferenciji učestvuju sve grupe umjerene opozicije, a nisu pozvani predstavnici radikalnih grupa, poput Nusra fronta, koja je ogranat Al Kaide.

Do sada su u Ženevi održane dvije runde mirovnih pregovora za zaustavljanje rata u Siriji, ali niti jedna nije donijela željeni rezultat. Prva je bila u junu 2012. godine, a druga u januaru prošle godine. Prema podacima Ujedinjenih nacija u ratu u Siriji od marta 2011. godine poginulo je najmanje 250.000 ljudi.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top