Vijesti iz zemlje

Saudijska Arabija donirala 3.000 prehrambenih paketa građanima BiH

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Osama bin Dakhel al-Ahmadi uručio je danas u Kulturnom centru Kralj Fahd u Sarajevu 3.000 prehrambenih paketa za socijalno ugrožene porodice, u vrijednosti od 195.000 KM koji će se putem Ureda za društvenu brigu Islamske zajednice u BiH i drugih javnih ustanova podijeliti građanima širom BiH.

– Tradicionalno, Karaljevina šalje ramazanske pakete za socijalno ugrožene porodice u čitavom svijetu. Za BiH je izdvojeno 3.000 paketa sa prehrambenim proizvodima koji će porodicama biti podijeljeni putem humanitarnih organizacija – kazao je ambasador al-Ahmadi.

To je nastavak pružanja podrške Bosni i Hercegovini, a ta podrška će, najavio je, u buduće biti nastavljena i u drugim segmentima. Prošle godine Saudijska Arabija je podijelila 3000 paketa pomoći. Zahvaljujući upravo Uredu za društvenu brigu IZ paketi dođu na adrese širom BiH.

– Kraljevina Saudijska Arabija kontinuirano svake godine na prostoru BiH podijeli značajan broj paketa. To je važno naročito u vremenu pandemije. Podjela će se vršiti na prostoru cijele BiH, a poseban naglasak ćemo staviti na povratnike kako bi se poslala poruka njima da nisu sami – kazao je šef Ureda Ibrahim Malanović.

Pakete će Kulturni centar Kralj Fahd proslijediti Odjelu za društvenu brigu Islamske zajednice u BiH i humanitarnim organizacijama Pomozi.ba, Emmaus, Kruh Sv.Ante, Srpskom humanitarnom udruženju „Dobrotvor“, Javnoj kuhinji Stari Grad, Crvenom krstu, Centru za socijalni rad Novi Grad i Centru „Pazarić“.

Paketi s namirnicama su u vrijednosti od 65 KM, a namirnice su, kako je rekao PR KC Kralj Fahd, Fikret Mehović, kupljene od domaćih proizvođača.

– Uvijek kada Kulturni centar Kralj Fahd organizira humanitarne akcije, onda kupujemo robu od domaćih proizvođača iz BiH. Time pomažemo domaću proizvodnju, a građane motiviramo da kupuju domaće – kazao je Mehović.

U martu ove godine je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osama bin Dakhel al-Ahmadi građanima BiH podijelio 50 tona hurmi izuzetnog kvaliteta, kao tradicionalni poklon građanima BiH u ramazansko vrijeme.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button