Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > ‘Sarajevski proces 1983’ i dalje državna tajna VIDEO

‘Sarajevski proces 1983’ i dalje državna tajna VIDEO

Prije tačno 30 godina održano je jedno od najpoznatijih političkih suđenja u bivšoj Jugoslaviji – Sarajevski proces. Međutim, Arhiva SDB-a, koju je u BiH naslijedila Obavještajno-sigurnosna agencija, i dalje je strogo čuvana državna tajna.

{youtube}0y3pV7q1HOg{/youtube}

Prije tačno 30 godina održano je jedno od najpoznatijih političkih suđenja u bivšoj Jugoslaviji – Sarajevski proces. Međutim, arhiva jugoslovenske Službe državne bezbjednosti (SDB) o tom slučaju, a koju je u Bosni i Hercegovini naslijedila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i dalje je strogo čuvana državna tajna.

Džemaludin Latić je pjesnik. Danas slobodno može recitovati svoje pjesme i sevdalinke. Ali prije 30 godina, upravo je zbog ovakvih stihova završio iza rešetaka.

”Većina inkriminacija su bile iste, u verbalnom deliktu, a moja posebna inkriminacija, na koju se i danas ponosim, jeste da sam tvrdio da je sevdalinka najljepša ljubavna pjesma na svijetu“, kaže Latić.

On je osuđen 1983. godine zajedno sa još 12 muslimanskih aktivista na šest godina teške robije.

To suđenje, za koje bivši osuđenici, ali i brojni historičari, kažu da je bio montirani politički proces, postat će poznato kao ”Sarajevski proces”.

Opširnije na portalu AJB:

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top