Vijesti iz zemlje

Sarajevski Higijenski servis uklonio 40 pasa, 11 eutanazirao: Nijedan pas nije vraćen na ulicu

Građani od 11. augusta upućuju veliki broj poziva veterinarskom inspektoru stoga su angažovane dvije smjene ekipa Zavoda, kazao je za AA glasnogovornik “Rada” Ahmed Đipa dodajući kako se postupa prema unaprijed raspoređenim nadležnostima
  Radnici Higijenskog servisa Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Rad”, koji je prije 15 dana počeo sa radom na području Kantona Sarajevo, sa ulica su do sada uklonili 40 agresivnih pasa lutalica od kojih je 11 eutanizirano, a nijedan nije vraćen na ulicu.

Nadležni za ovaj problem ističu kako će se primjenom zakona koji je snazi postepeno rješavati pitanje pasa koji nisu zbrinuti, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani od 11. augusta upućuju veliki broj poziva veterinarskom inspektoru stoga su angažovane dvije smjene ekipa Zavoda, kazao je za AA glasnogovornik “Rada” Ahmed Đipa, dodajući kako se postupa prema unaprijed raspoređenim nadležnostima.

“Za ovih 15 dana ekipe su uhvatile 40 opasnih pasa lutalica i predali ih veterinarskim ambulantama. Građani upućuju veliki broj poziva, a ekipe su stalno na terenu, prijepodne i poslijepodne, ali veliki je broj pasa u gradu”, kazao je Đipa dodajući kako pozivi dolaze iz svih sarajevskih naselja što pokazuje da su psi raspoređeni u velikom broju, podjednako.

Ekipe na terenu koje rade na hvatanju pasa, rade tako da prilikom njihovog hvatanja pas ne bude povrijeđen. Ipak, ponekad na terenu problem prave građani.

“To je težak posao, ima sukoba sa građanima, verbalnih zasada, nema ih puno, ali očekujemo da će toga biti. Najveći je problem veliki broj pasa i treba vremena da se to riješi”, istakao je Đipa podsjetivši kako je pet godina prošlo od kako je sa radom prestala kafilerija.

– Na eutanaziju idu agresivni i bolesni psi 

Od 40 uhvaćenih pasa, njih 36 prošlo je klinički pregled u Kantonalnom javnom preduzeću Veterinarska stanica, kazao je direktor Veterinarske stanice Igor Jerković dodajući kako zdravi psi budu poslati u azil, udomljavaju se i vakcinišu.

“Od 36 pasa, 11 je poslato u azil. Oni su prethodno obrađeni, vakcinisani i čipovani. To su psi dobrog zdravstvenog stanja, koji su pitomi. Imamo šest pasa koji su dobre kondicije i koji su još dok su bili ovdje, udomljeni”, kazao je Jerković ističući kako je 12 pasa eutanizirano.

Prema njegovim riječima, radi se o psima koji su bili izuzetno agresivni prema rješenju veterinarske inspekcije, ali i bolesni.

“Trenutno imamo u boksovima šest pasa među kojima su tri šteneta u dobrom stanju i radimo na tome da ih udomimo ako bude bilo vlasnika. Svaki pas od 36 je prošao procedure i nijedan nije vraćen na ulicu”, naglasio je Jerković, dodajući kako je eutanazija propisana zakonom koji se provodi.

Eutanazija se vrši u veterinarskoj ambulanti, prema zakonu, istakao je Jerković. Bilo je slučajeva kada su psi uslijed udara automobilom, bili nepokretni ili teško povrijeđeni, stoga su također eutanizirani.

– Staford čeka udomitelje 

“Nije samo eutanazija za agresivne pse već za one u lošem stanju. Imamo i suprotni odnos, imamo i zlostavljanje životinja i loš tretman na ulici. Potrebno je problem rješavati u skladu sa zakonom”, kazao je Jerković, dodajući kako se problem pasa lutalica “nagomilavao” godinama.

U boksu veterinarske stanice na Stupu, kako ističe Jerković, nalazi se i pas engleskog staforda koji je, najvjerovatnije, bio vlasnički pas koji je potom ostavljen na ulicu čipovan. Iz stanice vjeruju kako će pas, koji je inače dobrog zdravstvenog stanja i vladanja, u skorije vrijeme biti udomljen.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button