Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Završeno 13. takmičenje u hifzu Kur'ana

Sarajevo: Završeno 13. takmičenje u hifzu Kur'ana

Takmičarima koji su osvojili prva tri mjesta po kategorijama su uručene diplome i vrijedne novčane nagrade od 500KM do 3000KM, koliko je iznosila najveća nagrada za pobjednika u hifzu cijelog Kur'ana. Također, pored organiziranog smještaja i uručenih sredstava, kojim su pokriveni putni troškovi takmičara, svim učesnicima su dodijeljene i novčane nagrade od 50KM u najnižoj kategoriji do 200KM.

Prvo mjesto u kategoriji tilavet osvojio je Bilal Kovačević, drugo Eldar Ibrahimagić, a treće Abdulkadir Omerović. U kategoriji hifz pet džuzeva prvo mjesto je osvojio Muhamed Čirak, drugo Esma Sjerotanović i treće Harun Omerović. U kategoriji hifza 10 džuzeva prvo mjesto je osvojio Merzuk Grabus, drugo mjesto Ahmed Hadžić i treće Bilal Hamidović. U kategoriji hifza 20 džuzeva prvo mjesto je osvojio Abdurahman Tabaković, drugo mjesto Abdullah Mrkonjić, a Dženisa Pleh i Ahmed Hamidović su  osvojili treće mjesto. U najtežoj kategoriji, cijeli Kur'an s tefsirom prvih pet džuzeva, prvo mjesto je osvojo Muhamed Mwalidi, drugo Emrah Litrić i treće Muhamed Fetić.

Prema riječima moderatora i takmičara ZIjada Suljića iz Uprave za vjerske poslove kolika je konkurencija bila najbolje govore rezultati koji su npr. u kategoriji hifza cijelog Kur'ana razlikovali osvajače prva tri mjesta u pola boda ili 0,85 boda.

Takmičenje se realiziralo u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Fondacije „Hifz Časnog Kur'ana“ u saradnji sa Svjetskom organizacijom za Kur'an i Sunnet iz Džedde, i trajalo je dva dana 15. i 16. septembra.

Takmičenje je  održano u pet kategorija:

I – Hifz cijelog Kur'ana sa komentarom prvih pet džuzeva;

II – Hifz 20 džuzeva;

III – Hifz 10 džuzeva (ili 7 krugova);

IV – Hifz 5 džuzeva (ili 4 kruga) (starosti do 15 godina i da nisu hafizi);

V – Tilavet.

U Komisiji za ocjenjivanje takmičara su hafizi: Dževad Šošić, Fadil Bektaš, Mensur Malkić i Mirnes Spahić.

U novembru će biti organizirano regionalno takmičenje u hifzu, na kojem će nastupati takmičari koji su osvojili prvo mjesto na ovom dvodnevnom takmičenju u višim kategorijama. Prisutnima se obratiio direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović, direktor Fondacije Hifz Kur'ana Časnog Džemal Mosleh i izaslanik Svjetske organizacije za Kur'an i Sunnet Abdulaziz Hakemi.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com