Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Uličnom akcijom obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja

Sarajevo: Uličnom akcijom obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja

Cilj današnje akcije, prema riječima učesnika, je djelovanje na javnost i ukazivanje na glavne uzročnike saobraćajnih nesreća.

 – Na Trgu Djece Sarajeva danas su studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu obilježili UN-ov Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja koji se u skoro svim zemljama svijeta obilježava u trećoj sedmici novembra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dan žrtava cestovnog saobraćaja obilježava se od 1995. godine.

Cilj današnje akcije, prema riječima učesnika, je djelovanje na javnost i ukazivanje na glavne uzročnike saobraćajnih nesreća.

“To je prvenstveno vožnja u alkoholisanom stanju, neprilagođena brzina, nepropisno preticanje i drugi uzročnici”, kazala je studentica  Ena Sikira koja je dodala kako je, pored podizanja svijesti građana o saobraćajnim nesrećama, dio akcije također ukazivanje nadležnim instituacijama BiH na važnost preventive u cestovnom saobaćaju.

Nekoliko desetina studenata je odjeveno u svijetleću signalnu odjeću koja je obavezna oprema vozača, u interaktivnim razgovorima sa građanima Sarajeva, razmijenjivalo informacije u vezi sa faktorima koji utječu na saobraćajne nesreće i dijelili letke.

Prema riječima profesora na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu Osmana Lindova, u BiH nema tačnih statističkih podataka o broju poginulih u saobraćajnim nesrećama jer nema dobre koordinacije među institucijama. Neki podaci, ističe Lindov, pokazuju da je prošle godine u BiH u saobraćajnim nesrećama stradalo 360 osoba, dok je skoro 8.000 ljudi povrijeđeno, lakše ili teže. 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top