U Fokusu

Sarajevo u raljama terora medija: Kako je ‘terorizam’ uništio turizam

Odličan primjer kako neodgovorni mediji, novinari, predstavnici nadležnih institucija i vlasti zbog svoje neprofesionalnosti ili zlobe uništavaju turističku industriju u BiH Pišu: Vedrana Maglajlija i Snježana Mulić-Softić

“Mislila sam doći u Sarajevo, ali nakon što sam pročitala da je planiran teroristički napad za Novu godinu, ne pada mi više na pamet da sada odem tamo“, kaže nam Splićanka, jedna od brojnih državljanki Hrvatske koji su u panici promijenili svoje planove da Novu godinu dočekaju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Čak tri turističke agencije iz Rijeke u posljednjem momentu, na insistiranje preplašenih putnika koji su već platili cijeli aranžman, otkazale su višednevnu posjetu Sarajevu, u kojem će ove godine, kako ističu sarajevski turistički radnici, broj gostiju biti znatno manji nego posljednjih godina. 

“Nakon što je ta vijest o planiranom napadu objavljena, u turističkim agencijama u Rijeci su počeli zvoniti telefoni, a većina putnika je izrazila strah za svoju sigurnost i ni pod koju cijenu nisu željeli otići u Sarajevo ove godine. Tako da smo mi, nažalost, morali otkazati cijeli taj aranžman”, kaže Doris Kramarić iz turističke agencije Fantasia Travel iz Rijeke.

‘Katastrofalne informacije’

Objašnjava da je nekoliko putnika još u novembru otkazalo svoj put za Sarajevo, nakon što su u napadu uRajlovcu ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH.

Međutim, veći strah kod njih izazvali su naslovi koji su 25. decembra preplavili medije: “Teroristi planirali krvavi bombaški napad u Sarajevu 31. prosinca”, “Stravično: Za Novu godinu planirali teroristički napad u Sarajevu!”, “Teroristi htjeli da ubiju više od 100 ljudi za doček Nove godine u Sarajevu!”…

Vijest da je Tužilaštvo BiH objavilo da je 11 osoba koje su uhapšene nekoliko dana prije toga planiralo postaviti eksplozivnu napravu pod policijski automobil na lokaciji na kojoj se okuplja veliki broj ljudi, iako eksploziv istražitelji još nisu pronašli, dovela je do toga da će u Sarajevu ove godine puno manje turista dočekati Novu godinu.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Sarajevo u medijima: Kako je ‘terorizam’ uništio turizam

Povezani članci

Back to top button