Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Sarajevo: Treći sastanak evropskog projektnog komiteta CEN/TC 425 – Halal hrana

Sarajevo: Treći sastanak evropskog projektnog komiteta CEN/TC 425 – Halal hrana

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine, u saradnji s Agencijom za certificiranje halal kvalitete u Bosni i Hercegovini, bio je domaćin trećeg sastanka evropskog projektnog komiteta CEN/TC 425 – Halal hrana, koji je održan krajm oktobra ove godine u hotelu Europe.

Navedeni projektni komitet ima zadatak da pripremi evropski standard za halal hranu. Sjedište sekretarijata komiteta nalazi se u Institutu za standarde Turske (TSE). Predsjednik komiteta je prof. dr. Saim Kayadibi, a sekretar gospodin Mithat Kaleoglu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici nacionalnih tijela i zainteresovanih strana iz Austrije, Belgije, Holandije, Hrvatske, Francuske, Makedonije, Norveške, Španije, Švicarske, Turske i Velike Britanije. Bosnu i Hercegovinu predstavljali su gospodin Amir Sakić i gospodin Damir Alihodžić iz Agencije za certificiranje halal kvalitete, kao i gospođa Biljana Baljaj iz Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

Na početku sastanka učesnicima se obratio gospodin Aleksandar Cincar, direktor Instituta. Gospodin Cincar je istaknuo značaj saradnje između Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine i Agencije za certificiranje halal kvalitete na izradi bosanskohercegovačkog halal standarda, te je poželio učesnicima uspješan rad na ovom sastanku.

U Bosni i Hercegovini je 2005. godine pokrenuta procedura izrade bosanskohercegovačkog standarda za halal proizvode. U toj aktivnosti učestvovali su predstavnici Instituta za standardizaciju BiH, Islamske zajednice BiH i stručnjaci iz različitih naučnih oblasti koje su vezane za pitanja halala – veterine, poljoprivrede i prehrambene tehnologije. Prvo izdanje bosanskohercegovačkog halal standarda uspješno je objavljeno 2007. godine pod oznakom BAS 1049:2007, Halal hrana, zahtjevi i mjere. Osnova za izradu ovog standarda bio je Codexov dokument CAC/GL 24-1997, Opće smjernice za upotrebu termina „halal“.

Nakon usvajanja, standard Halal hrana počeo se koristiti kao osnovni dokument za utvrđivanje halal statusa proizvoda i u primjeni je u BiH te u svim susjednim zemljama koje su nastale raspadom Jugoslavije. Instituti za standardizaciju zemalja u okruženju su, prema odgovarajućoj proceduri, preuzeli bosanskohercegovački standard i odobrili njegovu upotrebu u oblasti halal certificiranja.

Organizacijom ovog sastanka Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine nastavlja sa svojim aktivnim učešćem u radu evropskih i međunarodnih tijela za standardizaciju, a sve u cilju promocije standarda i standardizacije u Bosni i Hercegovini.

Imenovani novi članovi Upravnog odbora Agencije

Na redovnoj sjednici održanoj u srijedu, 24. decembra 2014. godine, Rijaset je imenovao članove Upravnog odbora Agencije za certificiranje halal kvalitete. Predsjednik Upravnog odbora je Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, a članovi su: dr. Midhat Jašić, mr. Faruk Mulabdić, Ahmed Hatunić i Suvad Isaković.

halal.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top