Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo spojeno sa koridorom 5C: Kraj gužvama na izlazu iz Sarajeva

Sarajevo spojeno sa koridorom 5C: Kraj gužvama na izlazu iz Sarajeva

Petlja Butila izgrađena je u sklopu realizacije projekta Sarajevske obilaznice, dionice Jošanica – petlja Butila, LOT-1
 Svečanim presjecanjem crvene vrpce danas su otvoreni i pušteni u promet LOT-a 2A i LOT-a 2B Sarajevske obilaznice, dionica Butila – Briješće s petljom Butila, čime je Sarajevo spojeno s koridorom 5C, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović upriličio je svečano presjecanje vrpce u prisustvu federalnih, kantonalnih i općinskih zvaničnika.

Petlja Butila izgrađena je u sklopu realizacije projekta Sarajevske obilaznice, dionice Jošanica – petlja Butila, LOT-1.

U ime Vlade Federacije BiH, projekat je implementiralo Javno preduzeće Ceste FBiH čiji je direktor Ljubo Pravdić podsjetio kako se petlja Butila sastoji od tri nivoa.

“Tri razine petlje Butile površine su oko 20.000 kvadratnih metara dok se sarajevska obilaznica LOT 2 sastoji se od dvije poddionice”, istakao je Pravdić.

Kroz tri pomenuta nivoa, prema riječima Pravdića, saobraćaj će se odvijati od obilaznice Sarajevo prema pravcima Zenica – Mostar, ulazak i izlazak iz Sarajeva prema Zenici te ulazak i izlazak iz Sarajeva prema Mostaru.

Prema njegovim Pravdića, ukupna vrijednost radova na petlji Butila iznosi oko 16 miliona eura.

Ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić istakao je kako je današnjim puštanjem u promet dijela Sarajevske obilaznice, “otvorena kapija glavnog grada BiH”.

“Nije bilo moguće na ljepši način proslaviti Dan državnosti i nema ljepšeg poklona građanima od otvaranja ove kapije Sarajeva. Također, ovim nastavljamo napredovati na završnim dionicama obilaznice. Ministarstvo je odlučno u davanju podrške i ono je opravdano jer je u kratkom vremenskom periodu postignuto puno”, kazao je Lasić.

Na uspješno okončanim radovima, premijer FBiH Fadil Novalić čestitao je izvođačima radova.

“Kroz akcioni plan reformske agende Vlada FBiH je previdjela značajna ulaganja u putne komunikacije jer su komunikacije postale pitanje standarda. Izgradnja mreže autoputa je važna za ukupni privredni rast”, poručio je Novalić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top