Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Promovirano 126 maturanata Gazi Husrev-begove medrese VIDEO/FOTO

– U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je upriličena svečana akademija povodom završetka školovanja 468. generacije maturanata i 36. generacije maturantica Gazi Husrev-begove medrese

Sarajevo: Promovirano 126 maturanata Gazi Husrev-begove medrese VIDEO/FOTO

 U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je upriličena svečana akademija povodom završetka školovanja 468. generacije maturanata i 36. generacije maturantica Gazi Husrev-begove medrese, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako bi pozdravili maturante i maturantice, koji su bili svečano odjeveni, u haremu Gazi Husrev-begove džamije okupio se veliki broj članova porodica, prijatelja, poznanika…

Školovanje u Gazi Husrev-begovoj medresi ove godine završilo je 126 đaka, 59 maturanata i 67 maturantica, koji su pohađali nastavu raspoređeni u dva muška i dva ženska odjeljenja.

Maturante je uz čestitke na završenom srednjoškolskom obrazovanju pozdravio hafiz Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Naglasio je da se “ova generacija maturanata ispostavila kao izuzetno uspješna“.

“Svi oni osim uspjeha, nagrada, plaketa i pehara koje su donijeli i sebi i Gazi Husrev-begovoj medresi predstavili su i promobirali Gazi Husrev-begovu medresu na najbolji i najljepši način. Raduje nas da su ovogodišnji maturanti i maturantice potvrdili i ispunili želju mudrog vakifa, plemenitog Gazi Husrev-bega, koju uvijek i ponovo ističemo: ‘Da će u medresi učiti pametni i marljivi, a ne nemarni i neodgovorni učenici’. Zato smo svi ponosni na njih, a danas posebno možete biti vi, dragi roditelji, majke i očevi. S pravom možemo kazati da vam svečano predajemo vaše sinove i kćeri kao ozbiljne, odgovorne, odgojene i obrazovane mladiće i djevojke“, kazao je, između ostalog, Malkić.

Dodao je kako se u medresi nadaju da će maturanti nastaviti putem vjere, znanja, truda, te da onda ni uspjeh neće izostati.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, kao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu osnovana je 1537. godine i spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi.

Kroz 479 godina kontinuiranog rada i postojanja medresa je iškolovala alime, imame, muallime, hafize, filozofe, umjetnike, profesore, naučnike, akademike, diplomate, ministre i druge koji su dolazili do uglednih zvanja i visokih položaja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com