Vijesti iz zemlje

Sarajevo: Potpisan sporazum o izgradnji 380 stambenih jedinica za raseljene i izbjeglice

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan sporazum o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja BiH u vezi s Regionalnim stambenim programom, koji će rezultirati rekonstrukcijom i izgradnjom 380 stambenih jedinica u 20 općina, javlja Anadolu Agency (AA).

Podprojekt sporazuma implementira federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica s općinama na čijim područjima su odabrani korisnici koji su ušli u program rekonstrukcije i izgradnje 380 oštećenih stambenih jedinica.

Riječ je o 20 općina u FBiH: Odžak, Domaljevac-Šamac, Orašje, Travnik, Novi Travnik, Jajce, Bugojno, Kupres, Vitez, Busovača, Maglaj, Žepče, Usora, Zavidovići, Vareš, Drvar, Glamoč, Sanski Most, Zenica i Bosansko Grahovo.

“Do sada je dosta toga urađeno, prije nekoliko mjeseci bili smo u zaostatku za susjednim općinama, ali sada imamo već priliku da govorimo o sva četiri podprojekta u implementaciji. Ovo je samo dio posla, moramo zbrinuti 5.400 porodica, nastaviti raditi i završiti do 2017. godine”, rekla je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Programom su obuhvaćeni građani BiH koji su za vrijeme agresije na BiH napustili domovinu i ostalu u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali u tim zemljama nisu stekli imovinu.

“Prema ovom projektu, oni se vraćaju u BiH, ali na način da su povratnicima koji u pomenutim zemljama nisu stekli imovinu i vraćaju se ovdje da stalno borave. Projektom smo prihvatili da u BiH integrišemo dio izbjeglica iz Hrvatske, to su ugavnom Srbi koji su za vrijeme rata tamo prešli. Ostale kategorije su interno raseljene porodice, najugroženije i bez imovine. Dobili smo oko 25.000 aplikacija iz susjednih zemalja sa željom za povratak u BiH, ali mi možemo zbrinuti 5.400”, istakla je Borovac.

Kada je riječ o obnovi i izgradnji novih stambenih objekata, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić rekao je da je riječ o visokom standardu kvalitete gradnje.

“Obezbijeđen je viši standard kvalitete objekata, termofasade i drugi priključci što utječe na naše standarde i pokušat ćemo da primijenimo te standarde u našem radu. Načelnici su danas svojim potpisom izrazili spremnost, nadam se da ćemo do 2017. godine uspjeti završiti sve”, poručio je Ramić.

Prema projektu, najviše stambenih jedinica dobit će Orašje (51), Glamoč (46) i Odžak (38).

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan rekao je kako je u BiH nakon “blagog zatišja” došlo do realizacije ozbiljnih projekata kada je u pitanju izgradnja za raseljenu populaciju.

Načelnik Općine Glamoč Radovan Marković, sa druge strane, rekao je kako je zahvalan na projektu, ali da u Glamoču postoje mnogo važnije stvari o kojima treba povesti računa.

“Sve ovo liči na bajku, grad iz kojeg dolazim je grad gdje ima oko 4.000 stanovnika i u kojem se pravi 47 kuća za neke povratnike za koje znamo da će se vratiti dok im se poprave kuće, a onda opet otići. To su simboli iz bajke ‘Kraljević i prosjak’. Koristim priliku da govorim ispred Glamoča koji je zadnjih 16 mjeseci blokiran od strane poreske uprave. Potpisujem danas obaveze koje preuzimam nesiguran da ću moći da ih izvršim. Obraćam se u ime općine gdje sve manje ima života i sve manje stanovnika. Skrećemo pažnju na probleme koji su daleko veći od obnove kuće, ali i na ovoj pomoći zahvaljujem”, kazao je Marković.

Vrijednost sporazuma iznosi 14.371.287 eura osiguranih iz multidonatorskog Fonda regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope.

Regionalnim stambenim programom Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore predviđena su stambena rješenja za oko 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih osoba u četiri države regiona, odnosno ukupno oko 74.000 korisnika. Ukupna vrijednost tog programa procijenjena je na oko 1,2 milijarde KM, a od čega se na BiH odnosi oko 200 miliona KM.

Program se sastoji od četiri projekta svake od partnerskih zemalja, a cilj projekta u BiH je osigurati trajna i održiva stambena rješenja kroz povratak i reintegraciju u prijeratnim mjestima prebivališta ili lokalnu integraciju u mjestima raseljenja za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba.

U saradnji s lokalnim zajednicama, podprojekti se provode u više od 70 gradova/općina širom BiH. Završena je isporuka građevinskog materijala i izgradnja 20 objekata za lokalnu integraciju.

Otpočeli su radovi na obnovi i izgradnji 50 objekata za povratak, a pokrenuti tenderi za izvođenje radova za o kuća za potrebe povratka izbjeglih osoba iz država regiona u BiH, kao i tenderi za projektovanje oko 400 kuća za potrebe povratka raseljenih osoba u BiH.

Gradnja objekata počet će u proljeće ove godine, tako da bi se do kraja 2016. godine moglo planirati useljenje gotovo 1.000 porodica u domove. Očekuje se da svi objekti budu završeni i korisnici useljeni do kraja 2017. godine, kad ističe iskoristivost IPA sredstava.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button