Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Podsjećanjem na ZOI ‘84. u susret EYOF-u 2019.

Sarajevo: Podsjećanjem na ZOI ‘84. u susret EYOF-u 2019.

Grad Sarajevo je prije 32 godine bio domaćin 14. zimskih olimpijskih igara, do tada najbolje organizirane zimske olimpijade u historiji olimpizma. Sarajevo i Istočno Sarajevo će za tri godine biti sportski centri Evrope i svijeta, organizacijom Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF)  EYOF 2019. će okupiti oko 1.600 sportista iz više od 50 evropskih zemalja, koji će se takmičiti u sedam sportova u 16 disciplina.

“Olimpijada mladih neće biti samo sportska smotra u trajanju od pet dana, nego i prilika za razvoj sporta i turizma, šansa da BiH stvori ozbiljne takmičare i uslove za zimske sportove da bi turisti nastavili uživati u zimskim sportovima na bh. planinama i nakon olimpijskog festivala. Zimski olimpijski festival mladih predstavlja jedinstveni turistički i ekonomski potencijal za razvoj Sarajeva i Istočnog Sarajeva”, – saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Predsjedništvo BiH je prošle godine iskazalo čvrstu podršku i pismeno potvrdilo počasno pokroviteljstvo EYOF-a 2019, a Vijeće ministara BiH je odlučilo da u naredne četiri godine izdvoji 1,9 miliona KM za ovaj sportski događaj.

“Gradovi domaćini, Sarajevo i Istočno Sarajevo, koji su jedini do sada finansirali ovaj projekat, i u 2016. planiraju u svojim budžetima izdvojiti sredstva za EYOF. Podrška ovom projektu neće izostati ni od Kantona Sarajevo koji namjerava uložiti znatna sredstva za zasnježivanje staza i obnovu vertikalnog transporta na Bjelašnici te rekonstrukciju staze za nordijsko trčanje na Igmanu”, – stoji u saopćenju.

Grad Sarajevo očekuje da entitetske vlade ulože značajna finansijska sredstva u revitalizaciju i izgradnju sportske infrastrukture i svih drugih potrebnih objekata na olimpijskim planinama Jahorini, Bjelašnici i Igmanu, kao i da značajne bh. kompanije, banke i privatne firme pokažu društvenu odgovornost tako što će obezbijediti sredstva za održavanje manifestacija u sklopu ovoga festivala.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top