Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Počela gradnja novog obrazovnog centra Ikre u Zabrđu

Sarajevo: Počela gradnja novog obrazovnog centra Ikre u Zabrđu

Mešanović:«Pozivamo sve one koji žele učestovati u ovom prije svega hairli i društveno – odgovornom projektu da nam se pridruže«

  U sarajevskom naselju Zabrđe počeli su radovi na izgradnji Centra za djecu i mlade «IKRE«. Riječ je o počecima prve faze izgradnje Centra koja se odnosi na suteren, zemljane radove, sa ugradnjom betona i željeza. Vrijednost ovih radova je oko 70.000 KM.

«Prva faza se odnosi na izgradnju suterena, i objedinjavanje postojećeg objekta pored ceste, a nakon čega slijedi izgradnja još tri sprata na isti objekat. Ovo je sami početak i u pitanju su grubi radovi za čiju izvedbu će nam trebato oko 20 dana. Naš sloga je ‘Uči, radi, gradi!’, i sve ovo činimo kako bismo napravili odgojno-obrazovni centar raznolikog i bogatog sadržaja za našu djecu, mlade i odrasle. Na ovaj način želimo skloniti djecu i mlade sa ulice i iz kladionica, a kao alternativu im ponuditi mjesto gdje se mogu zabaviti i obrazovati u isto vrijeme. Kao takav ovo je trenutno najznačajniji projekat te vrste u Kantonu Sarajevo«, pojašnjava predsjednik Građevinskog odbora Centra «IKRE« Safeta Mešanovića.
Kompleks centra «IKRE« sastojat će se ukupno od četiri objekta, a koji će obuhvatiti postojeći objekat – džamiju, novi centralni objekat, podzemnu garažu, novi sportsko-rekreacioni objekat, te sahat kulu. Projekat finansira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo – džemat Zabrđe, a namijenjen je za dodatnu edukaciju i odgoj djece i mladih.

«Odmah nakon objavljivanja vijesti da smo ušli u ovaj projekat dobili sms brojne pohvale I podršku naših sugrađana, ali i iz dijaspore. Svjesni smo okolnosti u kojima se nalazimo, i jasno nam je da su nezdravi i beskorisni sadržaji posvuda. Upravo zato, zajedno sa svima koji će ovaj projekat prepoznati kao svoj, ali i značajan za Sarajevo, a i šire, mi želimo izgraditi centar “IKRE” kao mjesto okupljanja, učenja, odgoja, rada, i druženja na temeljima zdravih vrijednosti. Pozivamo sve one koji žele učestovati u ovom prije svega hairli i društveno – odgovornom projektu da nam se pridruže«, riječi su Mešanovića.

 

Na prostoru od 6.503,25 m2 Centar «IKRE« će ponuditi obdanište, sporstke sale i terene, biblioteku, sobe za prenoćište, pozornicu na otvorenom, kancelarije i poslovne prostore, zatim stručne obuke, kurseve stranih jezika i informatike, instruktivnu nastavu, restoran, kafeteriju i još mnogo toga.
Konačan završetak izgradnje Centra «IKRE« planiran je 2019. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com