Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Sarajevo peti dan bez novozaraženih

Sarajevo peti dan bez novozaraženih

Ne znamo kako će se situacija odvijati u budućnosti ali za ovo vrijeme, do sada, Sarajevu svaka čast.

Ako se uzme u obzir da je Sarajevo glavni grad, najmnogoljudniji grad, gdje samo jedna općina u gradu broji više od 120.000 ljudi, da je grad gdje su smještene strane ambasade, gdje je međunarodni aerodrom, grad koji je koronu dočekao sa najviše turista, hotela, apartmana, društvenih aktivnosti itd., možemo reći da se glavni grad odlično pokazao u borbi protiv koronavirusa.

Sarajevo se dugo držalo bez ijednog novozaraženog. Nije bilo zaraženih, a mjere prevencije su se sprovodile. Sarajlije se, izuzev pojedinaca, pridržavale mjera nadležnih institucija, policijskog sata, nošenja maski i rukavica.

Prekršaji su se sankcionisali, kako oni od strane pojedinaca tako i onih visokopozicioniranih ljudi i javnih ličnosti.

Trenutni broj zaraženih je 108 od čega se oporavilo već 69. Trenutno aktivno bolesnih je 29 i nema ni jedan pacijent na respiratoru.

Sarajevo bi, primjera radi, u poređenju sa Maglajom imalo 1318 slučajeva koronavirusa, u poređenju sa Čitlukom bi imalo 1508 slučajeva koronavirusa ili na primjer, u poređenju sa Banja Lukom Sarajevo bi imalo 690 slučajeva koronavirusa.Ali nema, hvala Bogu, i na tome zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos u borbi sa ovom pandemijom.

Nadamo se da će se ova pozitivna kretanja nastaviti u Sarajevu kao što je u Tuzli već 21 dan bez novozaraženih i gdje su svi izliječeni, i da će se ovakvi primjeri proširiti i na ostatak zemlje.

Piše: Ekrem Čelebić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com