Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Sarajevo: Otvorena izložba “Dodiri Austrougara i Osmanlija u Bosni“

Sarajevo: Otvorena izložba “Dodiri Austrougara i Osmanlija u Bosni“

Ured savjetnika za kulturu i turizam ambasade Republike Turske u BiH pomogao je rad 3. Internationalnu umjetničku koloniju Sarajevo 2015, koja je otvorena 26. augusta, a večeras otvorena izložba slika posjetiocima će predstaviti radove umjetnika inspirisanih ljepotama Sarajeva i drugih dijelova BiH

  U Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu otvorena je izložba “Dodiri Austrougara i Osmanlija u Bosni“, a riječ je o radovima učesnika ovogodišnje III Internacionalne umjetničke kolonije Sarajevo 2015, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured savjetnika za kulturu i turizam ambasade Republike Turske u BiH pomogao je rad ovogodišnje III Internationalne umjetničke kolonije Sarajevo 2015, koja je otvorena 26. augusta, a ova večeras otvorena izložba slika posjetiocima će predstaviti radove umjetnika inspirisanih Sarajevom i periodom promjene iz osmanskog u austrougarski način života.

Internacionalnu umjetničku koloniju i ove godine organizirala je Galerije “Preporod” u kojoj je učešće uzelo 25 umjetnika iz deset zemalja.

Kolonija traje do sutra, 2. septembra, a u njenom radu učestvuju umjetnici iz Turske, sa Kosova, Kipra, iz Srbije, Velike Britanije, Ukrajine, Rusije, Njemačke, Azerbejdžana i BiH.

Svi oni rade na zajedničkom umjetničkom izrazu, uspostavljajući kulturni most između različitih kultura i tradicija. 

Umjetnici su preuzeli zadaću da tokom trajanja kolonije oslikaju kulturno-istorijske ljepote Sarajeva i BiH. Tema ovogodišnje kolonije je “Dodiri Osmanlija i Austrougara u Bosni”, a njihova djela su večeras izložena na istoimenoj izložbi. 

Mirsada Baljić, voditeljica Galerije “Preporod” i organizator projekta, kazala je da je želja organizatora bila “da grad Sarajevo dobije jednu internacionalnu umjetničku koloniju”.

“Ove godine imamo 25 umjetnika iz deset zemalja, a tema je ‘Dodiri  Osmanlija i Austrougara u Bosni’. Prvi put smo imali ‘550 godina Osmanlija u Bosni’, drugi put je bio ‘Austrougarski period Sarajeva’. Sada smo napravili taj kontakt, dodire kultura i civilizacija, ustvari, dodiri Osmanlija i Austrougara u Bosni, naravno, kroz ljepotu, arhitekturu i sve ono što krasi grad Sarajevo”, istakla je Baljić.

Ataše za kulturu i turizam ambasade Republike Turske Sahin Soner zahvalio se umjetnicima koji su se odazvali i učestvovali u ovogodišnjoj koloniji. Dodao je da su u ovom Uredu sretni što su jedan od sponzora ovogodišnje kolonije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top