Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Osnovna škola “Edhem Mulabdić” dobila savremeni kabinet za turski jezik

Sarajevo: Osnovna škola “Edhem Mulabdić” dobila savremeni kabinet za turski jezik

Direktorica Osnovne škole “Edhem Mulabdić” Aida Omersoftić izjavila je kako će novi kabinet zasigurno doprinijeti kvalitetnijem izučavanju turskog jezika, te se tom prilikom zahvalila Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je obnovila i opremila kabinet

Osnovna škola “Edhem Mulabdić” u Sarajevu danas je i zvanično dobila novi kabinet za turski jezik zahvaljujući donaciji Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaiju (TIKA), koja je obnovila i opremila kabinet, javlja Anadolu Agency (AA).

U osnovnoj školi “Edhem Mulabdić” u Sarajevu, turski jezik i njemački jezik su obavezujući izborni predmeti, a učenici koji se opredjele za učenje turskog jezika, od sada će nastavu imati u potpuno obnovljenoj savremenoj učionici, za ciju je obnovu TIKA izdvojila 10 hiljada eura.

Direktorica škole Aida Omersoftić, u razgovoru za AA izrazila je zadovoljstvo zbog današnje svečanosti te se zahvalila agenciji TIKA-a, sa kojom, kako je istakla, ova škola ima dugogodišnju saradnju.

“Turski jezik se u našoj školi fakultativno izučava još od 2007. godine. Upravo zato da bi smo učenike zainteresirali za turski. Prije četiri godine turski je zvanično uveden u Kanton Sarajevo kao drugi obavezujući izborni strani jezik. Sve je veća interesovanje za turski jezik, mi smo jako zadovoljni”, kazala je direktorica Omersoftić.

Dodala je kako će ovaj savremeno opremljeni kabinet zasigurno doprinijeti kvalitetnijem izučavanju turskog jezika, te se tom prilikom zahvalila svima koji doprinosi poboljšanju odgojno-obrazovnog procesa u ovoj školi.

– TIKA nastavlja sa podrškom obrazovnim institucijama u BiH

Koordinator TIKA-e za BiH Birol Cetin istakao je kako ova agencija nešto više od 20 godina realizuje različite projekte na području BiH, te je u tom periodu pružila podršku brojnim obrazovnim ustanovama, od osnovnih škola do fakuleta.

“Danas sam ovdje imao priliku uvjeriti se da djeca vrlo dobro govore turski jezik. Nadam se da će to biti još bolje. Naša podrška ovoj osnovnoj školi nije ograničena sa ovim projektom. Ubuduće svakako planiramo nastaviti sa podrškom”, rekao je Cetin.

Nakon obraćanja uslijedilo je i svečano presjecanje vrpce, a to su učinili direktorica Aida Omersoftić, načelnik Starog grada Ibrahim Hadzibajrić i koordinator TIKA-e Birol Cetin.

Ceremoniji je prisustvovao i direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre Mehmet Akif Yaman.

Učenici koji uče turski jezik u ovoj školi pripremili su i kulturno-zabavni program, a tom prilikom su recitovali i pjesme na turskom jeziku.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top