Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Sarajevo: Od Olimpijade 1984. do EYOF-a 2019. godine

Sarajevo – Domaćin zimskih olimpijskih igara 1984.

Sarajevo: Od Olimpijade 1984. do EYOF-a 2019. godine

Koliko god to danas zvučalo nedostižno i nemoguće za malu zemlju kakva je Bosna i Hercegovina, tada, u bivšoj Jugoslaviji, Sarajevu je pripala čast da bude domaćin zimskih olimpijskih igara i tako svoje ime upiše u historiju zimskih olimpijskih igara, ali i sporta uopće.

Kako je sve počelo

Izbor Sarajeva za grada domaćina XIV zimskih olimpijskih igara objavljen je 18.03.1978. godine tokom 80. sjednice Međunarodnog olimpijskog komiteta u Atini. U konkurenciji za domaćina bili su još Saporo (Japan) i Goteborg (Švedska). U prvom krugu glasanja otpao je Goteborg, a u drugum krugu tri glasa više su odlučila da Sarajevo bude domaćin (39:36 u korist Sarajeva).

Poznata engleska novinarka Pet Besford je svojevremeno napisala: “Ukoliko se opredijelite za Saporo, Japanci će vam ponuditi avion da skoknete do Tokija. Ako se opredijelite za Goteborg, Šveđani će vam omogućiti da vidite fjordove i ledene sante. Ako vaš izbor budu Jugoslavija i Sarajevo, dočekat će vas široka i iskrena srca, toplo, ljudski, sa svojim planinama i sniježnim terenima.“

Mit o Prometeju i putovanje baklje do Sarajeva

Mit o Prometeju dolazi iz bogate grčke mitologije i kao takav poslužio je Grcima za olimpijski plamen – vječnu vatru. Prometej je ukrao vatru bogu Zeusu i dao je ljudima kako se ne bi smrzavali, da bi nakon tog sazanja Zeus kaznio Prometeja bacivši ga u okove na Kakvkazu i poslavši orla da Prometeju kljuca jetru svaki dan izlažući ga velikoj patnji.

U Amsterdamu 1928. godine prvi je put upaljen plamen, a 1936. godine na Olimpijskim igrama u Berlinu je zvanično odabran štafetni način (pre)nošenja baklje.

Postojale su dvije rute za putovanje baklje: Split – Ljubljana – Zagreb – Sarajevo i Skopje – Novi Sad – Beograd – Sarajevo.

Video otvaranja zimskih olimpijskih igara u Sarajevu:

Statistika

U šest sportova nastupila su 1.272 takmičara iz 49 zemalja.

Organizacija ZOI koštala je oko 142 miliona dolara, a polovina prihoda ostvarena je od prodaje prava na televizijski prijenos.

Najuspješnije države bile su tadašnja Istočna Njemačka (9 zlatnih, 9 srebrenih i 6 bronzanih medalja) i nekadašnji SSSR (6 zlatnih, 10 srebrenih i 9 bronzanih medalja), dok je Jugoslavija osvojila jednu srebrenu medalju (Jure Franko, veleslalom, skijaš).

Nakon 14. ZOI Sarajevu je uz olimpijske objekte ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9.500 novih radnih mjesta.

Ukupno je prodano 250.000 ulaznica, a samo u inozemstvu 200.000, dok su TV-prijenos sarajevske olimpijade pratile 2 milijarde ljudi.

Lokacije održavanja igara

Planine: Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević

Gradske lokacije: Zetra, Skenderija

Vučko – maskota i simbol Sarajeva

 Čitaoci jugoslovenskih novina su izabrali Vučka (mali vuk) za maskotu koju je dizajnirao Jože Trobec, slovenski ilustrator i dizajner. Tako je Vučko pobijedio vjevericu, planinsku kozu, dikobraza, janje i grudvu snijega. Vučko je i danas prepoznatljiv brend grada Sarajeva, krasi brojne suvenire i razglednice.

Volimo Jureka više od bureka

Poznati humoristički slogan “volimo Jureka više od bureka” obilježio je nastup Jureka Franka, veleslalomaša iz Slovenije koji je donio Jugoslaviji prvu medalju i to srebrenu.

Drugi značajan rekvizit – transparent. Već imamo veliki čaršaf, četku, polikolora i prvi dio slogana ‘Volimo Jureka.’ Montirali smo se kod Neleta u njegovoj sobi, ja sam raširio čaršaf na pod i fali nam samo drugi dio slogana. Mora biti nešto što jako volimo, pa ko mi volimo Jureta više nego to, kontaš? U tom trenutku se javila Neletova stara iz kuhinje. Upravo je razvijala pitu: ‘Da stavite bureka’? Volimo Juru više nego bureka? Hej…Volimo Jureka vise od bureka!!! Može, može, pišem…” (Zenit Đozić član nekadašnjih Nadrealista, Media.ba)

Doviđenja drago Sarajevo

Zimske olimpijske igre u Sarajevu su zatvorene 19. februara riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samarana “doviđenja drago Sarajevo”. Samaran je također rekao kako je Sarajevo najbolji ogranizator zimskih olimpijskih igara u historiji do tad.

Sarajevo domaćin EYOF-a 2019. godine

2015. godine na 44. sjednici Generalne skupštine Evropskog olimpijskog komiteta, koja se održala u Češkoj (Prag) potvrđena je zamjena domaćina Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2017. koji će se održati u gradu Erzurumu u Turskoj, dok će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini EYOF-a 2019. godine.

Sarajevo će imati priliku da se pokaže u najboljem svjetlu bez obzira što je u pitanju omladinski olimpijski festival, a Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će biti pokrovitelj ovog festivala.

Za Akos.ba piše: Mirza Pecikoza

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com