Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Obilježena deveta godišnjica smrti Denisa Mrnjavca

Sarajevo: Obilježena deveta godišnjica smrti Denisa Mrnjavca

Foto: Klix

Deveta godišnjica od tragične smrti sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca obilježena je danas polaganjem cvijeća ispred njegove fotografije na tramvajskom stajalištu „Tehnička škola“ u pravcu Ilidže.

U ime Općine Centar cvijeće je položio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.
Mrnjavac je bio šesnaestogodišnji dječak, učenik drugog razreda Katoličkog školskog centra u Sarajevu, koji je na putu iz škole prema kući brutalno izboden u prepunom tramvaju, kada su mu nanesene teške povrede od kojih je i preminuo 6. februara 2008. godine. Od tog dana Denis je postao sinonim za nasilje nad djecom koje se provodi na ulicama našeg grada i domovine.

Denisova majka Ana Mrnjavac kazala je da obilježavanjem godišnjice njen sin živi i da mladi iz tog događaja moraju izvući poruku.
-Ovo je zaista težak, bolan i tužan dan jednako kao i onaj dan kada se to desilo. Uvjerena sam da bi moj sin, kojem bi sada bilo 26 godina, i sada bio pored mene da je neko iz tramvaja reagovao, doviknuo huliganima da puste Denisa, dodala je Mrnjavac.
Iz Udruženja mladih „Denis Mrnjavac“ poslali su poruku da se slične stvari nikada ne smiju ponoviti, ali da lekcija još uvijek, ni nakon devet godina, nije naučena.

Prijatelji i rodbina su i ove godine pokazali da Denis, kojeg su 5. februara 2008. godine trojica delinkvenata, po povratku iz škole, bezrazložno napali u tramvaju, nanijevši mu povrede od kojih je naredni dan i preminuo, nije zaboravljen, i da nikada neće biti.
Načelnik Ajnadžić istakao je da podržava stanovište da mlade ljude treba vaspitavati jer je to jedini način da se iskorijene divljaštvo i razbojništvo sa ulica.

-Informatizacija života uticala je na ubrzanje životnog tempa, a naročito kada su u pitanju mlade generacije. Borba protiv nasilja počinje u porodici, nastavlja u školi i traje cijeli život, stoga je važno svakodnevno vaspitavati mlade generacije. Općina Centar će iznaći mogućnost da iz budžeta izdvoji sredstva za sufinansiranje izgradnje spomen-obilježja ispred „Tehničke škole“ za Denisa Mrnjavca, ali i sve druge žrtve nasilja, a iskreno se nadam da će izgradnju u finansijskom smislu podržati i drugi nivoi vlasti, počev od gradskih općina, Grada i Kantona Sarajevo, naglasio je Ajnadžić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com