Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Nova računarska oprema iz Turske za osnovne škole u Starom Gradu

Sarajevo: Nova računarska oprema iz Turske za osnovne škole u Starom Gradu

Osnovne škole, tačnije njih šest sa područja Općine Stari Grad Sarajevo od danas će svoje informatičke kabinete opremiti vrijednom računarskom opremom, javlja Anadolu Agency (AA).

Pet modernih računara sa predinstaliranim licenciranim operativnim sistemom, po jedan štampač, video projektor i projekciono platno starogradskim školama donirala je Općina Karamursel iz Republike Turske.

Doniranje opreme dio je projekta nazvanog “Opremanje osnovnih škola računarskom opremom” kojeg je sa svojom pobratimskom općinom Karamursel realizovala Općina Stari Grad.

Računarska oprema danas je stigla u Općinu Stari Grad odakle će biti distribuirana školama.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisao je Sporazum o primopredaji i održavanju računarske opreme sa šest direktora starogradskih osnovnih škola, u prisustvu ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Halduna Koca.

U ime direktora svih osnovnih škola iz Starog Grada posebnu zahvalnost na doniranoj opremi izrazila je direktorica osnovne škole “Edhem Mulabdić” Aida Omersoftić.

“Danas smo veoma sretni što smo dobili donaciju od turske općine Karamursel. Zadovoljni smo i zahvalni, zahvalili smo i ambasadoru Hocu za sve ono što čini narod i vlada Turske za BiH, a rekla bih za obrazovanje u Starom Gradu posebno. Zahvaljujemo se i načelniku Hadžibajriću koji zaista ima sluha za obrazovanje, ovo je jedna u nizu donacija koje turska vlada i turske općine dodjeljuju školama u Starom Gradu”, istakla je Omersoftić.

Zahvalnost je uputio i načelnik Općine Stari Grad istakavši da su današnjom donacijom obezbijeđeni bolji uslovi za informatičko obrazovanje učenika sa područja starogradske općine.

“Ovo je nastavak dobre saradnje naše i pobratimskih općina iz Turske: Osmangazi, Seldžuk iz Konje, Umranije, općine Fatih, Silivri i evo pridružila se općina Karamursel koja je donacijom pomogla svim osnovnim školama na području naše općine, ovo je vrijedna donacija čija je vrijednost 40.000 KM. Općina Stari Grad je snosila troškove carine jer, nažalost, živimo u takvoj državi gdje se mora plaćati carina na donirani poklon. Sličan problem smo imali kada smo od Turske primali pomoć za vrijeme poplava u BiH, 2014. godine gdje je tada došlo oko milion i 300.000 novih stvari, a ne polovnih”, rekao je Hadžibajrić.

On je dodao da općine iz Republike Turske prednjače u pomoći kada je riječ o Općini Stari Grad čija direktna sredstva su, u proteklih osam godina, iznosila oko 11 miliona eura.

“To su nepovratna sredstva, donacije odnosno hedije. Možemo reći da smo i mi uradili nešto s naše strane: prije pet godina smo dali prostorije za tursku novinsku agenciju Anadolija i konačno smo riješili problem za Tursku radio-televiziju (TRT), tako da su dobili prostorije od nekih 170 kvadrata u epicentru Starog Grada prije nekih mjesec dana kod Katedrale”, rekao je Hadžibajrić.

On je poželio dobrodošlicu turskom ambasadoru u BiH i uspjeh u daljem radu budući da je Koc prije nešto više od mjesec dana stupio na dužnost ambasadora.

Ambasador Koc je istakao kako se u Sarajevu i Starom Gradu posebno osjeća kao u svojoj porodici.

“Kao što kažete: ‘privilegija je živjeti u Starom Gradu’, isto vrijedi za mene – privilegija je za mene da budem ambasador u vašoj zemlji. Putem ambasade, kroz naše organizacije i institucije uvijek tražimo i pokušavamo naći najbolje konkretne projekte, sretni smo što naše dvije zemlje uživaju i njeguju posebne odnose. Želim da sva djeca koja pohađaju ove škole, da im bude sretno, da uživaju i rade koristeći opremu, da stiču nova i znanja i sposobnosti, i svima im želim ljepšu, bolju, stabilniju, mirniju i sretniju novu godinu koja je pred nama”, rekao je Koc.

On se zahvalio građanima BiH na solidarnosti sa građanima Republike Turske kada su tu zemlji zadesili teški trenuci, posebno nakon 15. jula, kada je teroristička organizacija FETO pokušala državni udar.

“Znam kad se nešto lijepo desi u Turskoj, da se radujete, i mi se radujemo vašim uspjesima. Kada smo sa zebnjom pratili teška dešavanja u BiH, i vi ste sa zebnjom pratili dešavanja u Turskoj, posebno od noći 15. jula, znam da ste se solidarisali sa nama i iskazali ste nam to. Svim građanima se zahvaljujem, ta solidarnost je nama bila važna. Moja želja je da radimo zajedno. Više sam od mjesec dana ovdje, i sad sam prilično obišao zemlju, jako sam sretan što su me već dvije stvari usmjerile prema Starom Gradu, jedna je dodjela prostorija TRT-u, kao i ovaj projekat sa školskom opremom koji me obradovao. Želim vam sve najljepše, da svima bude ljepše i mirnije, što se tiče regiona, i što se tiče sreće i zdravlja svih”, poručio je Koc.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top