Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Nezaposlenim mjesečni kupon za javni prijevoz od 12 KM

Sarajevo: Nezaposlenim mjesečni kupon za javni prijevoz od 12 KM

Nezaposlena lica koja imaju prebivalište ili boravište na području Kantona Sarajevo, a koja se vode u evidenciji  “Službe za zapošljavanje KS”, moći će po cijeni od 12 KM  kupiti mjesečni kupon za prijevoz u javnom gradskom saobraćaju. Ovo je utvrđeno Uredbom o cijeni mjesečne karte za prijevoz nazaposlenih u javnom gradskom prijevozu osoba na području Kantona Sarajevo  a koju je danas usvojila Vlada KS, na prijedlog  Ministarstva saobraćaja KS.

Pravo na kupovinu mjesečne karte nezaposleno lice ostvaruje na osnovu ličnog zahtjeva, izjave ovjerene od strane nadležnog organa, ovjerene fotokopije kontrolnog kartona o javljanju nezaposlene osobe “Službi za zapošljavanje KS” i lične karte.

Pravo na prijevoz i ostvarivanje prava iz ove Uredbe korisnici ostvaruju kod svih privrednih subjekata koji su registrovani za obavljanje javnog gradskog prijevoza i koji imaju registrovane linije za obavljanje ove djelatnosti.

Vlada je podržala stav da će uvođenje jedinstvene cijene u iznosu od 12 KM za kategoriju nezaposlenih lica doprinijeti poboljšanju naplate usluga prijevoza i dati pozitivne finansijske efekte u ukupnom poslovanju KJKP “Gras”-a, a što je dio opredjeljenja Vlade i Skupštine Kantona iskazanog kroz mjere stabilizacije stanja u ovom preduzeću.

Uredba dalje definiše način provjere prava, postupak i način ostvarivanja prava, a svi zaiteresirani integralni tekst Uredbe mogu naći na web stranici Vlade Kantona Sarajevo, u prilogu ove informacije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top