Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Muslimani večeras klanjali prvi teravih-namaz ovogodišnjeg ramazana

Sarajevo: Muslimani večeras klanjali prvi teravih-namaz ovogodišnjeg ramazana

Teravih-namaz je molitva koja se obavlja samo tokom mjeseca ramazana, a nakon obavljanja teravih-namaza, vjernici će pred zoru ustati na sehur kada nakon objeda poste sve do zalaska sunca tog dana

 

Sarajevske ulice večeras je ispunio veliki broj muslimanskih vjernika koji su pristizali u obližnje džamije kako bi klanjali prvi teravih-namaz muslimanskog mjeseca ramazana, mjeseca posta i oprosta, piše Anadolu Agency (AA).

Teravih-namaz se klanja samo tokom ramazana, a nakon obavljanja teravih-namaza, vjernici će pred zoru ustati na sehur kada nakon objeda poste sve do zalaska sunca tog dana.

Prvog dana posta, postači u Bosni i Hercegovini i u zemljama okruženja postit će više od 18 sati i za to vrijeme će, pored ustezanja od hrane i pića, voditi računa o primjerenom ponašanju.

U glavnom gradu BiH, Sarajevu, početak ramazana ozvaničio je tradicionalnni pucanj s topa sa gradske Žute tabije. Također, sve džamije u gradu večeras su u znak svetosti nadolazećeg mjeseca od akšama do zore upalit će kandilje na munarama.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top