Vijesti iz zemlje

Sarajevo: Konferencija “Russell Tribunal on Kashmir” od 17. do 19. decembra

Kashmir Civitas, nevladina organizacija registrirana u Kanadi, u saradnji s Russel fondacijom iz Londona, Stalnim narodnim tribunalom Bologne, Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu i Centrom za napredne studije organizira inauguralni Russel tribunal za Kašmir, koji će se održati u Sarajevu od 17. do 19. decembra 2021.godine.

Konferencija će istaknuti važna pitanja genocida, naseljeničkog kolonijalizma, zločina protiv čovječnosti i nuklearne prijetnje prisutne na području Džamua i Kašmira.

– Teška situacija u Kašmiru se nastavlja ignorirati u međunarodnim, političkim i krugovima za ljudska prava – kazao je osnivač i direktor Yaqeen instituta za islamska istraživanja i profesor na Južnom metodističkom univerzitetu (SAD), dr. Omar Suleiman.

Sudsko vijeće će saslušati postupke, te, nakon toga, sačiniti izvještaj koji će biti upućen UN agencijama, Parlamentu Evropske unije i drugim svjetskim tijelima i vladama.

– Mi se nadamo da će ova konferencija podići svijest o naseljeničkom kolonijalizmu, kršenju ljudskih prava, te težnji kašmirskog naroda za samoopredjeljenje – dodao je Suleiman.

U okviru sesije o genocidu i zločinima protiv čovječnosti govorit će domaći izlagači Hasan Nuhanović i Emir Suljagić.

Učesnici konferencije su i međunarodni advokat Richard Falk, profesor John Esposito, profesor Anthony Carty, Yvonne Ridley, David Hearst, Pepe Escobar, Jonathan Brown, Edward Moad, Tarek Cherkaoui, Khaled Beydoun, Dalia Mogahed, Omar Suleiman i mnogi drugi.

Russel tribunal za ratne zločine u Kašmiru ima za cilj reafirmisati primat međunarodnog prava kao osnovu za rješavanje kašmirskog konflikta, te podići svijesti o odgovornosti međunarodne zajednice da spriječi trenutne zločine protiv čovječnosti i mogućnost da se izvrši genocid.

(Preporod.info)

Povezani članci