Vijesti iz zemlje

Sarajevo: Građani ponovo zatražili rješavanje slučaja smrti Dženana Memića

Nekoliko stotina građana okupilo se danas ispred trgovačkog centra SCC u Sarajevu i u protestnoj šetnji uputilo ka Tužilaštvu Kantona Sarajevo od kojeg zahtijevaju da konačno riješi slučaj tragične smrti Dženana Memića (22), prenosi Anadolu Agency (AA).

Okupljeni su osim pravde zatražili i ostavke glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, postupajućih tužilaca u predmetu Merisa Ćate, Seada Kreštalice, Ivame Petković, Amine Ruždić, Dragana Sljepčevića, Mladena Furtule, Aide Topalović i Šejle Heljić. Ostavke, kako su obrazložili, traže zbog nesavjesnog rada, prikrivanja istine, selektiranja i prikrivanja velikog broja dokaza, nepostupanja po odredbama krivičnog zakona…

Muriz Memić, otac stradalog Dženana, zatražio je i ostavke glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića, kao i federalnih tužioca Vlade Miškovića, Tihomira Jurke i Hajrije Hadžiomerović-Muftić. Po njemu, oni su svjesno učinili propuste u kontroli rada Tužilaštva KS na predmetu Dženan Memić, čime je omogućeno vođenje istrage u pogrešnom smjeru. Nakon što su iznijeli svoje zahtjeve demonstranti su se mirno razišli.

Dženan Memić je smrtno stradao na Ilidži u februaru 2016. godine, nakon što je sedam dana bio u komi zbog povreda.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu o ubistvu koja je potom otišla u drugom smjeru i postala istraga saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. Uhapšeni su Ljubo i Bekrija Seferović kojima se još uvijek sudi. Iz Tužilaštva KS kažu da stoje iza svojih dokaza i tvrde da je riječ o nesreći, pa se stoga Seferović tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button