Vijesti iz zemlje

Sarajevo: 402 studenta povratnika u RS dobilo stipendije

Danas su u Sarajevu u organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica potpisani ugovori o stipendiranju sa 402 studenta – povratnika s područja Republike Srpske.

Ugovore sa studentima je potpisao resorni ministar Edin Ramić. Stipendije na godišnjem nivou iznose 600 KM za studente prve i druge godine, a 800 KM za studente treće, četvrte i viših godina studija.

Pravo na dodjelu stipendije imali su studenti koji su članovi povratničkih domaćinstava na području Republike Srpske, imaju prijavljeno prebivalište u općinama povratka, koji studiraju na jednoj od priznatih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Stipendija kao podstrek u učenju

Ukupno se prijavilo 427 studenata, od čega je 402 ispunjavalo kriterije.

– Treća sam godina Medicinskog fakulteta u Tuzli i ova stipendija mi mnogo znači, odnosno, svakom studentu koji je dobio. Kada završim fakultet, volio bih ostati u našoj zemlji, ali ako se ukaže prilika da odem negdje vani, svakako da je neću propustiti – kazao nam je Eldin Gradaščević iz Janje.

Pamela Bukvić završna je godina na Pedagogiji u Tuzli, a koja je također povratnik u Janju, kaže nam kako četvrti put dobija stipendiju.

– Pozdravljam ovaj projekat Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih. Sigurno je da mi stipendija puno znači i nekako mi je podstrek da još bolje učim. Planiram ostati u Tuzli nakon studija jer u Janji baš i nema mogućnosti za zaposlenje – rekla nam je Bukvić.

Ministar Ramić je pozdravio studente i žaželio im dobrodošlicu.

– Zadovoljan sam da vas vidim u ovolikom broju. Nadam se da ćemo biti u prilici da kroz reorganizaciju naših programa iduće godine povećamo iznos stipendija. U trenucima sumnji i kolebanja uvijek vrijedi vjerovati da je odlučnost snaga volje, rijeka koja uklanja svaku prepreku pred sobom. Zato vam želim poručiti, ne odustajte od svojih ciljeva i planova. Vi ste ponos ove države, a i vi budite ponosni na svoj rodni kraj – poručio je studentima Ramić.

U obraćanju novinarima Ramić je rekao kako je ohrabrujuće da broj studenata iz godine u godinu raste.

Programi namijenjeni mladima

– Tako smo 2015. godine imali 318 studenata, 2016. godine 330, prošle 361, a ove godine ih je evo više od 400 studenata. To nas ohrabruje da još nije izgubljen značaj studiranja u povratničkim sredinama. I da još jedan značajan broj mladih ljudi traži obrazovaje na visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini – govori Ramić.

Dodaje da je pored programa namijenjenog studentima imaju još nekoliko programa namijenjenih mladim ljudima. Naime, srednjoškolci se u Ministarstvo mogu javiti na javni poziv za subvencioniranje karti za javni prijevoz. Nakon završenog studija, visokoobrazovani, mogu dobiti sredstva za pripravnički staž. Nakon toga mogu dobiti podršku za zasnivanje radnog odnosa kroz pokretanje biznisa.

Povezani članci

Back to top button