Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Saopćenje za javnost IZ u Sloveniji u vezi ‘halal’ salame

Saopćenje za javnost IZ u Sloveniji u vezi ‘halal’ salame

Na osnovu informacije iz medija da je u proizvodu firme Košaki TMI sa oznakom HALAL pronađeno svinjsko meso u Švedskoj, Islamska zajednica u Sloveniji izražava iznenađenost i zabrinutost te ujedno obavještava javnost, da firma Košaki TMI nije dobila HALAL certifikat za 2013. godinu.

Dana, 9. januara 2013. godine, predsjednik uprave firme Košaki TMI g. Jure Bojnec obavijestio je partnere, a ujedno i Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji da ne mogu više ispunjavati uslove za HALAL standard te da neće više proizvoditi HALAL proizvode u svojoj firmi.

Islamska zajednica u Sloveniji osuđuje zloupotrebu HALAL znaka i očekuje javno objašnjenje vodstva ove firme, zašto je došlo do toga i zašto su upotrijebili HALAL znak na proizvodu koji u sebi sastoji svinjetinu, iako su morali znati da je to za muslimane neprihvatljivo i zabranjeno.

Islamska zajednica se nada da ovaj događaj neće baciti slabo svijetlo na druga preduzeća u Republici Sloveniji koja proizvode HALAL proizvode i koja odgovorno brinu za uslove proizvodnje i  HALAL standard.

Vezani tekst:

Švedska agencija za hranu DNK analizom otkrila prisustvo znatne količine svinjskog mesa u slovenskoj ‘halal’ salami. Od 99 goveđih proizvoda testiranih na prisutnost svinjskog mesa, devet je bilo “pozitivnih”…

(akos.ba/islamska-zajednica.si)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top