Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Saopćenje Saveza BNVO povodom odbacivanja revizije tužbe BiH protiv Srbije

Saopćenje Saveza BNVO povodom odbacivanja revizije tužbe BiH protiv Srbije

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija je imao nedvojben stav po pitanju podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije, jer je revizija bila prilika da se dođe do istine o utvrđivanju karaktera proteklog rata i da se potvrdi ono što je bjelodano jasno – da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu o čemu postoji kompletna dokumentacija u Hagu!

S obzirom da je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtjev za reviziju tužbe, Vijeće Saveza BNVO je konsternirano tim činom i najoštrije osuđuje sve aktere koji su doprinijeli takvoj odluci. Smatramo da je ovo poraz međunarodnog prava i da se ovim Međunarodni sud u Hagu svrstao na stranu agresora na isti način kao i onda kada je odlučio da prikrije dokumenta koja dokazuju da je Vojska Srbije bila direktni učesnik u ratu u Bosni i Hercegovini.

Ostat će upamćeno da odgovornost za ovu sramnu odluku snose srpski i hrvatski članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji su sve uradili da ne dođe do prihvatanja zahtjeva. Krajnje je podla i cinična uloga gosp. Čovića koji, glumeći neutralnost, prikriva svoje dugogodišne paktiranje sa Dodikom i njegovom nacionalističkom kamarilom. Također, apsurdno je da gosp. Ivanić obnaša ulogu predsjedavajućeg Predsjedništva države Bosne i Hercegovine i da živi od ove Države, a radi za Srbiju pomažući da se zataškaju dokazi da je Srbija izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Sama činjenica da je Haški sud do 2012. godine osudio 67 Srba na 1.125 godina zatvora (od ukupnog broja godina koji iznosi 1.380) govori u prilog toj činjenici.

Vijeće najoštrije i sa gnušanjem odbacuje pokušaje onih koji su se odlučili, zarad sitnih političkih poena, da šire smutnju o angažmanu gosp. Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva, i Sakiba Softića, ovlaštenog agenta Bosne i Hercegovine po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Smatramo, kao nevladin sektor, da je sramotno i ponižavajuće da se na ovim pitanjima vodi dnevna politika, a pogotovo od strane onih koji participiraju u izvšnoj vlasti na nivou Federacije, ali i na nivou države BiH, i na taj način umanjujuodgovornost onih koji su, u izvršnoj vlasti, uradili sve kako ne bi došlo do revizije. Pri tom mislimo da se tehnički ”propusti” nisu smjeli dogoditi ukoliko su presudno uticali na donošenje konačne odluke Međunarodnog suda u Hagu.

Savez BNVO daje punu podršku državnim institucijama, kao i bošnjačkom članu Predsjedništva, te ih pozivamo da pokrenu aktivnosti na sankcionisanju onih koji su Haškom presudom iz 2007. godine označeni kao počinioci genocida (vojska i policija RS).
Također, Savez bošnjačkih nevladinih organizacija, u ime žrtava, odaje zahvalnost advokatskom timu na čelu sa gosp. Davidom Sheferom za sve što su učinili u borbi za istinu i pravdu o ratu u Bosni i Hercegovini.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top