Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Saopćenje Koordinacije BNVO povodom hapšenja bošnjačkih povratnika u manji BH entitet

Saopćenje Koordinacije BNVO povodom hapšenja bošnjačkih povratnika u manji BH entitet

Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija izražava ogorčenost i protivljenje postupcima koje režim na vlasti u manjem BH entitetu provodi nad Bošnjacima.

 

Poslije nemilog događaja u Zvorniku, režim Milorada Dodika je započeo žestoku kampanju na osnovama islamofobije i prikazivanja Bošnjaka kao „bijele Al Kaide“, odnosno terorista.

Ovih dana počeli su kampanju privođenja i haopšenja Bošnjaka diljem manjeg BH entiteta. Bošnjaci se privode zbog komentara na društvenim mrežama te navodne povezanosti sa određenim grupama „bezbjedosno interesantnim“.

Privode se ugledni Bošnjaci, intelektualci, bez istrage i optužbe. Sveopšta hajka na Bošnjake-povratnike unijela je strah, nervozu i nesigurnost te bojazan da će i ono malo što je bilo slobode izražavanja i ostalih prava biti dokinuto.

Koordinacija BNVO zahtjeva da političari koji su zaduženi da štite interese Bošnjaka na svim nivoima se oglase i stanu u zaštitu Bošnjaka. Izabrani Bošnjački predstavnici, koji su već ustupili drugima najvažnije resore u državnim institucijama, moraju izaći na teren iz udobnih fotelja koje su dobili po stranačkoj liniji i hitno posjetiti Srebrenicu, Banja Luku, Bratunac, Bosansku Gradišku, Bosanski Novi i početi rješavati probleme Bošnjaka koji su im dali svoje glasove kada su im obećavali sve i svašta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tražimo da Ured visokog predstavnika u BiH iskoristi svoj uticaj i zaustavi progon Bošnjaka u RS-u.

Vijeće Koordinacije BNVO

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top