Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sanirano klizište u naselju Dobroševići

Sanirano klizište u naselju Dobroševići

Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, Zavoda za izgradnju i Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo obišli su danas jednu od tri lokacije, gdje su u proteklom periodu sanirana klizišta. Radi se o klizištu u ulici 14. juni u Dobroševićima, čijem obilasku su prisustvovali i predstavnici Savjeta Mjesne zajednice „Dobroševići“ i mještani ovog dijela naselja.

„Klizište u ulici 14. juni ozbiljno je ugrožavalo materijalna dobra, naročito kuće koje se nalaze iznad same ose klizišta, a samim tim i ljudske živote. Pokretanje tla je vrlo opasna pojava, svjedoci smo situacije koja je zadesila Hrvatsku Kostajnicu u susjednoj Republici Hrvatskoj. Mi srećom do sada nismo imali takvih situacija, ali puno radimo na prevenciji“, izjavio je Fahrudin Kazazić, pomoćnik načelnika u Službi za civilnu zaštitu.

Dodao je da je u toku pribavljanje tehničke dokumentacije u saradnji sa Zavodom za izgradnju KS-a za sanaciju još četiri velika klizišta, koja su u planu za naredni period, a koja mogu imati za posljedicu ugrožavanje materijalnih dobara i ljudskih života. To su klizišta u ulicama Avde Hodžića u Švrakinom Selu, Saita Orahovca i Senada Čolića u Naselju heroja Sokolje i Rafaela Gaona u Buča Potoku.

Mještanin Pašaga Mujanović koji sa porodicom živi u neposrednoj blizini saniranog klizišta u ulici 14. juni u Dobroševićima, kaže da je odahnuo nakon što je klizište sanirano.

„Noćima nismo spavali kada se padina iznad naše kuće pokrenula. Svako naoblačenje i padavine donosili su novi strah. Teško je bilo zanoćiti u kući sa saznanjem da vas mogu zatrpati ogromne količine zemlje, ali evo zahvaljujući  Općini i Civilnoj zaštiti KS-a koji su svakodnevno bili na terenu zajedno s nama, klizište je sanirano i danas mirno spavamo“, kaže Pašaga.

Fuada Babića, koordinator za sanaciju klizišta u Zavodu za izgradnju Sarajevskog Kantona smatra kako je najveći krivac za pomjeranje zemljišta bespravna gradnja, loša infrastruktura, neadekvatna kanalizaciona i  vodovodna mreža.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Ovo je jedno od četiri klizišta čiju sanaciju finansira Kantonalna uprava CZ, a projektnu dokumentaciju Općina Novi Grad, dok je implementator projekta Zavod za izgradnju KS. Ovdje smo uradili stabilizaciju padine čija je stabilnost narušena gradnjom bespravnih objekata, tako što su ljudi, prilikom kopanja temelja za kuću sav materijal iz iskopa istresali ispred kuće i na taj način opteretili padinu na kojoj je došlo do klizenje tla. Preostalo nam je klizište u Vrandučkoj ulici, gdje se radi o složenijem poslu, a zbog vremenskih uvjeta nismo smjeli početi radove. Mislim da ćemo za nekoliko dana započeti realizaciju i tog projekta“, izjavio je Babić.

Istakao je da je brojka od 850, 870 registriranih klizišta u Sarajevskom kantonu varijabilna, jer, kako kaže, koliko god se klizišta sanira, s druge strane nastaju nova

Pored klizišta u Dobroševićima završena su i klizišta u ulicama Bana Borića iza broja 52 u Boljakovom Potoku i Harisa Kurtovića na Aneksu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top