Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Sandžak: Diplome prvoj generaciji osnovaca koji su završili obrazovanje na bosanskom jeziku

Sandžak: Diplome prvoj generaciji osnovaca koji su završili obrazovanje na bosanskom jeziku

Učenicima osmog razreda osnovne škole koji su postigli izuzetan uspjeh u učenju i vladanju u nastavi na bosanskom jeziku Bošnjačko nacionalno vijeće danas je dodijelilo diplome “Muhamed Hevai Uskufi“ i diplome “Avdo Međedović“, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova priznanja dodjeljena su svim učenicima koji su osnovno obrazovanje završili na bosanskom jeziku.

Diplome Bošnjačkog nacionalnog vijeća uručene su učenicima osnovnih škola “Rifat Burdžović Tršo“ iz Tutina, “Avdo Međedović“ iz Novom Pazara i “12. decembar“ iz Sjenice.

Svečanoj dodjeli diploma prisustvovao je veliki broj roditelja, učenika, nastavnika, direktora škola kao i zvaničnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Diplome “Muhamed Hevai Uskufi“ i “Avdo Međedović“ učenicima su uručilili potpredsjednici Vijeća Muhedin Fijuljanin i Esad Džudžo, predsjednik Odbora za kulturu Fahrudin Mavrić i predsjednica Odbora za informisanje Mevljuda Melajac.

To je prva generacija osnovaca koji su osnovno obrazovanje završili na bosanskom jeziku i koji će svoje srednje obrazovanje moći nastaviti na maternjem jeziku.

Prošle sedmice je 20 učenika tutinske gimnazije dobilo diplome “Muhamed Hevai Uskufi“, a više od osamdeset učenika diplome “Avdo Međedović“.

To je također, prva generacija učenika u Sandžaku koji su cjelokupnu nastavu tokom srednjeg obrazovanja pohađali na bosanskom jeziku.

Osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku završila su 1.532 učenika u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Nastava na bosanskom nije još omogućena u školama u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši gdje Bošnjaci čine manjinu.

Avdo Međedović (1875-1953) je bio najveći bošnjački epski pjesnik koji se danas izučava na Harvardu i Kembridžu i najpoznatiji je po epu “Ženidba Smailagić Meha“.

Muhamed Hevai Uskufi (1601-1651) je bio bošnjački alhamijado pjesnik, leksikograf i autor prvog Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine.

Prvi čas iz predmeta “Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture”, u Sandžaku održane je u osnovnoj školi “Dr. Ibrahim Bakić” u Ljeskovi, na Pešteri. 20. oktobra 2004. godine.

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku u nekim školama u Sandžaku počela je u februaru 2013. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top