Vijesti iz svijeta

Sandžački izviđači i ove godine idu na Čanakale

Ambasador Republike Turske u Srbiji i gradonačelnik Novog Pazara, Tanju Bilgic i NIhat Biševac, ispratili su danas u Novom Pazaru grupu Odreda izviđača “Sandžak” koji će učestvovati na obilježavanju 103. godišnjice pobjede na Canakkaleu (Galipolju).

U centru Novog Pazara je povodom sjećanja na veliku pobjedu na Canakkelu, istaknut transparent s tekstom na engleskom “Don’t forget Canakkale” (Ne zaboravi Canakkale).

 Članovi Odreda izviđača “Sandžak” na Canakkale odlaze već šesti put, a pred polazak su predali raport i pozdravili ambasadora Turske i gradonačlenika Novog Pazara. Oni su postrojeni istakli i tarnsparent s porukum na truskom “Zajedno smo s Turskom”.

Turski ambasador Tanju Bilgić je, poželivši sretan put i povratak uz lijepe uspomene, rekao da je živi svjedok ljubavi Novog Pazara prema Turskoj.

“Ovdašnji dobrovoljci su 1915. godine otišli na Canakkale i ratovali, iz gotovo svake kuće odavde ima po neko ko je tamo ostao šehid ili gazija. Šehidi Canakakkalea su ljudi koji su postavili most prijateljstva između Turske i regije Sandžak. Ovo nikada ne smijemo zaboraviti”, poručio je Bilgic i podvukao da će ovaj most prijateljstva Turska nastaviti da jača i razvija.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je djeci izviđačima kako je siguran da će oni na Canakkelu biti najbolji predstavnici Novog Pazara.

“Imaćete priliku da u ime svih građana šehidima proučite Fatihu (poglavlje iz Ku’rana). Želim vam da se zdravo vratite kući”, kazao je Biševac.

Vođa izviđača odreda “Sandžak” Nedžad Eminović je pred polazak pojasnio da je kamp na kojem će boraviti međunarodnog tipa i naziva sa “Dedecigim ben geldim” (Dragi moj dedo, ja sam došao).

“Već šesti put zaredom OI Sandžak organizuje odlazak izviđača u kamp na Canakkaleu. Cilj kamp je obilježavanje godišnjice pobjede koja je na tim prostorima izvojevana 1915. godine, a prilikom čega je živote dalo i oko 20.000 Bošnjaka iz Sandžaka”, rekao je Eminović.

Oko 45 djevojčica i dječaka, skauta iz Novog Pazara boraviće na Canakkaleu od 22. do 26. aprila gdje će zajedno sa izviđačima iz više zemalja boraviti u kampu, učiti se izviđačkim vještinama i međusobno se nadmetati. Na kampu malih skauta učestvovaće djeca iz Bugarske, Sirije, Azerbejdžana, Gruzije, afričkih zemalja… Jedna od glavnih aktivnosti na kampu, koji organizira Federacija izviđača Turske (TIF), je marš od 20 kilometara, po uzoru na herojski 57. puk Osmanske vojske.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button