Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sam protiv sistema: Pravosudna agonija Avde Huseinovića po tužbi Rajka Dukića

Sam protiv sistema: Pravosudna agonija Avde Huseinovića po tužbi Rajka Dukića

Rajko Dukić, direktor kompanije Boksit iz Milića i jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS), prvi put je 2012. godine tužio Huseinovića tražeći odštetu od 100 hiljada KM zbog onoga što je pisao o njegovoj ratnoj prošlosti, s posebnim akcentom na zločin u selu Zaklopača kod Vlasenice.

U Huseinovićevu korist donesena je prvostepena presuda u maju 2013. godine, da bi Okružni sud Istočno Sarajevo tu presudu poništio i proces vratio na početak. Ponovo je Osnovni sud Vlasenica 4. septembra 2015. godine presudio u Huseinovićevu korist, ali pravosudna agonija ni tu nije okončana.

Dukić se nakon toga ponovo žalio Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, a Okružni sud Istočno Sarajevo je 17. marta 2016. godine donio drugostepenu presudu kojom je odlučeno da je izašao kao pobjednik iz procesa.

“Toj pravnoj priči ne nazire se kraj. Mislio sam da je priča završena, iako mi je tada jedan Srbin iz Milića kazao da će Dukić tek sada povuči svoj glavni i posljednji adut – prijateljstvo s Miloradom Dodikom. Izgleda da je tako i bilo. Nisam ni znao da se Dukić žalio Vrhovnom sudu Republike Srpske koji je predmet vratio ponovo na Okružni sud Istočno Sarajevo. Sudska farsa se nastavlja. Sada sam i bez advokata jer se gospodin Esad Hrvačić (jedini koji je prije pet godina pristao da me zastupa u Vlasenici) nalazi u pritvoru”, kazao je Huseinović za Klix.ba.

Dodao je da ima osjećaj da će Dukić nastaviti pravno maltretiranje dok ga ne osude i da je očigledno da politika preuzima poziciju nad pravom.

“Nisam više optimista, prosto iz razloga jer se uvijek iznova sve vraća na početak. Nikad nismo mijenjali strategiju odbrane i uvijek smo uspijevali riješiti slučaj u svoju korist. Sad već dolazimo u fazu kad mislim da pravna argumentacija više neće igrati ulogu”, rekao je Huseinović.

Ističe da prije pet godina, kad je sve počelo, niko od advokata nije htio da stane iza procesa, znajući o kome je riječ, osim Esada Hrvačića koji je trenutno u pritvoru.

“Čekat ću da vidim šta će se dešavati u narednom periodu s advokatom Hrvačićem. Ja iskreno vjerujem da će se to povoljno odvijati, jer je uistinu dokazao da se u pravnom smislu može nositi šampionski s tim”, poručio je Huseinović.

Kazao je kako s ovim podacima ne izlazi u javnost da bi skrenuo medijsku pažnju na ovaj slučaj, jer mu ona u ovoj pravnoj stvari ne može pomoći, već da podijeli i drugu stranu medalje koja svjedoči o tome kako pojedinac protiv sebe ima cijeli institucionalni sistem i to sistem koji štiti i slavi one koje je davno trebao kazniti, i koliko god taj pojedinac dokazao da je u pravu, teško na kraju može izaći kao pravni pobjednik.

“Ovdje je poruka kristalno jasna – da se zaustavim. Bez obzira na to kada i kako se ovaj sudski proces završi, svoju završnu riječ još nisam izgovorio”, zaključio je Huseinović.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com