Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Salkić posjetio školu u Vlasenici: Zahtijevamo potpunu ravnopravnost djece

Salkić posjetio školu u Vlasenici: Zahtijevamo potpunu ravnopravnost djece

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, danas je razgovarao sa Bošnjacima Vlasenice, roditeljima djece koja pohađaju Osnovnu školu “Vuk Karadžić” i iskazao punu podršku u njihovoj borbi za ravnopravnost u obrazovnom sistemu, te ih pozvao da svoja prava ostvaruju kroz institucije sistema, koji ima obavezu da svim građanima osigura ista prava i ravnopravan tretman, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsjednika RS-a nakon što je upoznat sa detaljima incidenta koji se desio u ovoj školi, kada je pravoslavni sveštenik tokom nastave objašnjavajući učenicima način krštenja, povrijedio vjerska osjećanja ovdašnjih muslimana i njihove djece koju je pozvao da se prekrste, Salkić je posjetio školu i razgovarao sa direktoricom Dankom Kezunović. Sastanku su prisustvovali i Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Hasan Topalović, odbornik u SO Vlasenica i Nurdin Grahić, glavni imam Medžlisa IZ Vlasenica, kao i predstavnik Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

“Potpuno je neprihvatljivo da djeca Bošnjaka budu izlagana ovakvoj vrsti pritisaka, pogotovo što se to dešava tokom nastave u školama. Tokom razgovora sa direktoricom Kezunović dobio sam uvjeravanja da se radi o nesporazumu, te da je školsko osoblje spremno na saradnju kako bi se nesporazumi otklonili, a negativne posljedice nedavnog incidenta što prije otklonile. Složili smo se da diskriminacija nije nikome u interesu. Zajedno smo posjetili djecu na nastavi, razgovarali s njima i poslali zajedničku poruku da želimo živjeti zajedno, u toleranciji i razumijevanju. Sva djeca u ovoj školi, u ovome entitetu, ali i u cijeloj BiH moraju imati ista prava. Da bi se to desilo moramo praviti odlučne korake, trebamo vjersku ikonografiju izmjestiti iz škola”, rekao je Ramiz Salkić.

Prema njegovim riječima, direktorica ove škole će u narednim danima održati sastanak sa predstavnicima roditelja i razgovarati o ovim problemima, te im uputiti izvinjenje za neugodnosti koje su njihova djeca doživjela.

“Nadam se da će se to desiti što prije i da ćemo svi zajedno nastaviti da gradimo ambijent suživota ovdje u Vlasenici i dobrih odnosa u školi. Također, moram kazati da Bošnjaci u Vlasenici, ali i u cijeloj BiH nastavljaju svoju borbu, tražeći pravo na bosanski jezik. Uvjereni smo da se tu radi o civilizacijskoj i ljudskoj normi. Na posljednjem popisu se više od 51 posto ljudi izjasnilo da govori bosanskim jezikom i neprihvatljivo je da se u jednom dijelu ove zemlje to negira”, kazao je Salkić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top