Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Salihović: Sinergija kurbanskog mesa i poljoprivrednih proizvoda prikupljenih kroz zekat

Salihović: Sinergija kurbanskog mesa i poljoprivrednih proizvoda prikupljenih kroz zekat

Rijaset u toku mjeseca oktobra vodi akciju prikupljanju zekata na poljoprivredne proizvode, o ovom akciji smo upitali rukovodioca Ureda za zekat mr. Elnura Salihovića
– O kakvoj je akciji riječ?

Salihović: Akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode koja će biti provedena u periodu od 5. do 25. oktobra, 2015. godine ima prvenstveno za cilj da detektira realno stanje u našim džematima i medžlisima i spremnost Islamske zajednice da organizira jedan veoma zahtjevan projekat prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode.

Pravilnikom o prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u Islamskoj zajednici u BiH, koji je donesen 2009. godine, u članu 24. i 25. definirano je prikupljanje zekata na poljoprivredne proizvode. Islamska zajednica u BiH ima obavezu i odgovornost da osigura odgovarajući okvir za muslimane kako bi na ispravan način mogli izvršiti obavezu davanja zekata. To ne podrazumijeva samo organizirano prikupljanje zekata u novčanim iznosima, nego i prikupljanje zekata na poljoprivredne proizvode. Svjesni svoje odgovornosti, na osnovu šerijatskih propisa, Pravilnika o prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u Islamskoj zajednici u BiH i prema instrukciji reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića pokrenuta je ovogodišnja akcija. Činjenica je da ovo nije prvi put da se u Islamskoj zajednici u BiH organizira prikupljanje zekata na poljoprivredne proizvode, jer već dugi niz godina određeni broj medžlisa u koordinaciji sa muftijstvima i medresama vrše prikupljanje zekata na poljoprivredne proizvode i većina prikupljenih proizvoda je usmjerena za ishranu učenika u našim medresama.

Međutim, ovo je prvi put da se na nivou cijele Zajednice, u svim medžlisima organizira i daje mogućnost muslimanima da izvrše obavezu davanja zekata na poljoprivredne proizvode u naturi. Šerijatsko je pravilo da ukoliko ulu-l-emr, u našem slučaju rukovodstvo Islamske zajednice predvođeno reisu-l-ulemom pozove muslimane da daju zekat na organiziran način u određeni fond i stvore odgovarajuće uvjete za to, muslimani su dužni odazvati se tom pozivu i dati zekat prema toj istrukciji. To se odnosi na sve vrste davanja zekata, pa tako i davanja zekata na poljoprivredne proizvode.

Koliko je ova akcija značajna i kakve efekte očekujete?

Salihović: Jako je značajno istaći važnost fonda Bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH kao fonda u koji se prikupljaju zekat i sadekatu-l-fitr. U taj fond su se do sada uglavnom slijevala novčana sredstva, a pokretanjem aktivnosti na prikupljanju zekata na poljoprivredne proizvode, svi proizvodi koji se prikupe na ime toga bit će također dio fonda Bejtu-l-mal. Ta činjenica nameće dodatnu odgovornost rukovodstvu Islamske zajednice u BiH da se prikupljeni poljoprivredni proizvodi prime, uskladište i distribuiraju na odgovarajući način.

Nakon što se završi ovogodišnja akcija pristupit će se detaljnoj analizi akcije, uraditi elaborat i izvršiti potrebne pripreme za aktivnosti na prikupljanju poljoprivrednih proizvoda u narednim godinama. Velike su mogućnosti da se uspostavom odgovarajućeg sistema prikupljanja i raspodjele zekata na poljoprivredne proizvode da značajna podrška medresama i uz efikasnu kordinaciju u dobroj mjeri zadovolje potrebe socijalno ugroženih osoba u našim džematima. Treba svakako iskoristiti i mogućnost prerade i kombiniranja poljoprivrednih proizvoda i mesnih prerađevina dobivenih od prerade iz akcije kurbana za podršku socijalno ugroženim osobama. Svjedoci smo i izbjegličke krize koja je pred našim vratima i prikupljeni poljoprivredni proizvodi mogu dobro doći i za ublažavanje problema ishrane izbjeglica.

– Možete li pojasniti kako se izdvaja zekat na poljoprivredne proizvode?

Salihović: Inače, zekat na poljoprivredne proizvode, prema našem, hanefijskom mezhebu, obračunava se na sve što čovjek posadi da bi ostvario određenu korist. Većina islamskih pravnika smatra da se to odnosi na svo voće i povrće, žitarice, rižu, soju, pamuk i med, dok neki u ovu kategoriju ubrajaju i ribu i morske plodove. Zekat na poljoprivredne proizvode se daje na ukupne prinose u iznosu od 10% za prirodno navodnjavane, 5% za vještački navodnjavane i 7,5% za poljoprivredne proizvode koji su navodnjavani dijelom prirodnim, a dijelom vještačkim putem. Zekat na poljoprivredne proizvode daje se odmah po žetvi ili ubiranju proizvoda.

Nisab za poljoprivredne proizvode prema hanefijskom mezhebu nije tačno određen, nego se određuje prema potrebama davaoca zekata. Ukoliko musliman ubere, iskopa ili požanje poljoprivredne proizvode koji prelaze potrebe njega i njegove porodice za tim proizvodima, dužan je dati zekat na prinos koji dobije. Prema drugim pravnim školama nisab za poljoprivredne proizvode je 653 kg. Budući da se u posljednje vrijeme značajan broj naših ljudi bavi proizvodnjom meda, važno je napomenuti da se zekat na med daje u iznosu od 10%.

Razgovarao: Mirnes Kovač

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top