Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > hafiz Salahuddin Hussain – mladost u službi očuvanja Časne Knjige

hafiz Salahuddin Hussain – mladost u službi očuvanja Časne Knjige

Nikada nije prerano za kretanje na put traganja za znanjem, a kada čovjek krene tom stazom, on nikada ne stigne do kraja puta – ta potraga je doživotna i nosi pregršt koristi.
Veliko je zadovoljstvo čuti da se mladi insan opredijelio za izazove koje put traganja znanja sa sobom nosi. Jedan od njih nas je uveselio 27.6.2013. godine svojom hafiskom dovom poslije podne namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Mladi hafiz Salahuddin Hussain prvo je od petero djece Ahmeda i Munibe Hussain, rođene Šabić. Rođen je 6. decembra 1995. godine u Tuzli, a osnovnu školu „El-Amel“ završio je u Sarajevu. Ove godine je završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, i to odličnim uspjehom. Osvojio je drugo mjesto na takmičenju iz engleskog jezika za učenike medresa na nivou Rijaseta, kao i vrijedne nagrade u Medresi za literarne radove. Njegov trud se itekako isplatio – dobio je stipendiju na Internacionalnom unverzitetu u Sarajevu, gdje će i nastaviti svoje školovanje.

Salahuddinov muhaffiz je bio mr hfz Mensur-ef. Malkić, prvi imam i hatib Begove džamije i profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi. Hafiz Salahuddin je 20. jubilarni hafiz kojeg kao muhaffiz izvodi hfz Mensur Malkić, te je i po tome ovaj mladi hafiz poseban. Mr. hfz. Mensur Malkić, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi kao muhaffiz izveo je 20 hafiza: Mensud Đulović, Ruhid Nezir, Semin Grabus, Osman Kalabić, Lejla Tutić, Esma Ljevaković, Emina Vilajet, Medžida Čajlaković, Sumejja Ljevaković, Muharem Šeperović, Hidajeta Omerbašić, Ammar Bašić, Abdurahman Osmanović, Mirfat Fijuljanin, Esma Mezit, Adha Begić, Mejrema Abaz, Merjem Avdić, Hamza Lavić i Salahuddin Hussain.

Uvodnu riječ u programu priređenom povodom hafiske dove imao je moderator Bekir ef. Šabić, a prisutnima su se obratili i izaslanik reisul-uleme hfz Ismet ef. Spahić, koji je mladom hafizu uručio hafisku diplomu i priznanje Fonda Bošnjaci, direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad ef. Ljevaković, te direktor Fondacije za hifz dr Džemal Mosleh.

Prisutni hafizi su učili odlomke iz Kur'ana Časnog, a potom je i mladi hafiz Salahuddin proučio kratke sure, nakon čega je njegov muhaffiz mr hfz Mensur Malkić proučio hafisku dovu. Gazi Husrev-begova medresa je bila organizator ove hafiske dove, te je direktor Zijad ef. Ljevaković u svom obraćanju u ime domaćina istakao da je nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu preko 60 svršenika Gazi Husrev-begove medrese položilo hifz pred hafiskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Direktor Ljevaković je istakao podatak da je obrazovani i vrijedni kadar Medrese obogaćen i sa sedam hafiza: četiri profesora i tri odgajateljice. Gazinovac hfz. Salahuddin Hussain je sa ponosom rekao kako ga je Kur'an vremenom mijenjao i to nabolje, pomogao mu da nauči organizovati vrijeme izvršavanja obaveza i odredi prioritete u životu. Želimo hafizu Salahuddinu da krene stopama svoga muhaffiza, te poduči hifzu mladiće i djevojke željne znanja koji će biti ponos zajednice. O hafizu Salahudinu hafiz Malikić za Preporod je kazao: “Dvadeseti hafiz koji je preda mnom učio i naučio Kur'an napamet i naravno nakon toga položio hifz pred Komisijom je hafiz Salahuddin Hussain. On je izuzetno vrijedan, čestit i odgovoran što potvrđuje i današnja hafiska dova, odnosno činjenica da je on četiri godine uz svoje školovanje u Medresi naučio i Kur'an napamet i taj uspjeh danas smo krunisali hafiskom dovom uručujući mu najčasniju diplomu – diplomu hafiza Kur'an-i kerima. Kada sam ja naučio Kur'an, sjećam se da je moja želja bila da i ja izvedem makar jednog hafiza jer je hifz emanet koji se preuzima, čuva i prenosi dalje.

U tom momentu nisam mogao ni zamisliti da ću jednog dana iza sebe imati dvadeset hafiza koji će, ako Bog da, prenositi od mene ono što sam ja naučio od svog muhaffiza. Moja želja da izvedem kandidata potpomognuta je saburom koji mi je Allah, dž.š., podario, i snagom i ubjeđenjem koje nastojim prenijeti na kandidata da zajedno budemo istrajni, uporni i dosljedni u zajedničkom zadatku koji smo postavili na početku: kandidat sebi da nauči hifz, a ja da ga svakodnevno preslušavam, hrabrim u trenucima kolebanja i bodrim do konačnog cilja. Nadam se da će i moji učenici shvatiti važnost prenošenja ovog emaneta na svoje učenike, buduće hafize. 

preporod

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top