Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kupujmo domaće i halal > Sajam u Sarajevu: Veliko interesovanje za domaće organske proizvode VIDEO

Sajam u Sarajevu: Veliko interesovanje za domaće organske proizvode VIDEO

– Sajam, koji se danas održava na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, okupio je proizvođače iz cijele BiH koji se godinama bave organskom proizvodnjom na svojim plantažama
Sajam malih porodičnih firmi u organizaciji Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH” i danas je izazvao veliko interesovanje građana koji se odlučuju za domaće organske proizvode, javlja Anadolu Agency (AA).

Sajam, koji se danas održava na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, okupio je proizvođače iz cijele BiH koji se godinama bave organskom proizvodnjom na svojim plantažama.

Senada Kovač već 18 godina radi različite proizvode poput džemova, pekmeza i sirupa.

“Inače, proizvode radim na Tjentištu jer tamo imamo svoje voće i povrće. Radimo sve proizvode, džemove, pekmeze i razne sirupe. Ove proizvode radimo na području gdje je čista priroda i zrak, gdje nema nikakvog zagađenja i gdje je izvorska voda”, pojasnila je Kovač.

Godinama izlaže na svim sajmovima organske hrane, a najviše su traženi pekmezi.

“Radi se o prirodnim pekmezima, bez šećera, koji su najviše traženi. Od svih proizvoda najviše prodam pekmeza što mi je drago jer se radi o kupcima od prije 18 godina, međutim, ima i novih. Veoma mi je drago što se omladina okrenula ovome. Imam mnogo majki sa bebama koje dolaze i kupuju djeci ove proizvode”, istakla je Kovač.

Svi proizvodi su jako zdrav za organizam i jačanje imuniteta.

“Sve je ručni rad koji se radi na tradicionalan način”, poručila je Kovač, apelujući na roditelje, pogotovo one koji imaju malu djecu, da se više posvete ovim proizvodima.

I Tifa Babić je danas među proizvođačima domaćih tradicionalnih proizvoda. Na njenom štandu može se pronaći med različitih vrsta.

“Pčelarimo dugi niz godina. Ovim se bavimo od ‘97. Počeli smo sa dvije košnice, a sada imamo oko 200. Imanja imamo na Nišićkoj visoravni i Romaniji. S obzirom da imamo veći broj pčelara, u toku godine selimo pčele. Imamo bagreb iz Bratunca, kadulja iz Hercegovine”, pojasnila je Babić.

Interesovanje za njihove proizvode, kako je kazala, je veliko.

“Jako sam zadovoljna s obzirom da smo duži period na sajmovima, imamo svoje kupce, mušterije. Broj se povećava”, dodala je Babić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top