Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Sajam turskih proizvoda u BiH: Prilika za ostvarivanje direktnih kontakata

Sajam turskih proizvoda u BiH: Prilika za ostvarivanje direktnih kontakata

Privredna komora Istanbula i Ministarstvo privrede Republike Turske po šesti put organiziraju Sajam turskih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Sajam će se održati od 14. do 17. maja 2015. godine u Olimpijskoj dvorani ZETRA “Huan Antonio Samaranch” u Sarajevu.

 

Ova već tradicionalna manifestacija izuzetna je prilika za ostvarivanje direktnih kontakata sa turskim privrednicima i unapređenje privrednih odnosa ove dvije države. Tim povodom, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine poziva sve domaće kompanije da posjete sajam i iskoriste priliku da potraže potencijalne poslovne partnere iz Turske.

Na sajmu turskih proizvoda predstaviće se preko 60 kompanija i ustanova iz skoro svih sektora a Vanjskotrgovinska komora BiH će također na vlastitom izlagačkom prostoru predstaviti svoje usluge posjetiteljima i izlagačima.

İbrahim Çağlar, predsjednik Privredne komore u Istanbulu ističe da trgovina između BiH i Turske  prije pet godina nije dostizala ni 300 miliona dolara, a danas je dostigla 500 miliona dolara.

“Iako nas ovaj porast raduje, ipak je jasno da smo zaostali u iskorištavanju mogućnosti koje postoje. S druge strane, udio investicija Turske u Bosni i Hercegovini, nije na željenoj razini, uprkos prisustvu Sporazuma o slobodnoj trgovini.  A sada… sada je vrijeme da pokrenemo naše ekonomske i komercijalne mogućnosti i dovedemo na nivo koji zaslužuju. To je razlog što smo još jednom u Bosni i Hercegovini kao Privredna komora Istanbul, zajedno s snagom naših 370.000 članova”, kazao je Çağlar.

Navodi da je Sajam turskih proizvoda koji je u Bosni i Hercegovini prvi put oganizovan prije 13 godina, a da ove godine po šesti put otvara vrata svojim posjetiocima, vjerujući da će biti biti novi dah za mogućnosti saradnje između ekonomija Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

“Sajam će pored prilike da se vide direktno turski proizvodi i mogućnosti bilateralnih razgovora, biti bogat i kulturnim i umjetničkim aktivnostima”, dodao je Çağlar.

Nemanja Vasić, Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH ističe da su ekonomski ekonomski odnosi dvije zemlje značajno unaprijeđeni u proteklim godinama.

“Ukupna spoljnotrgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i Turske u 2006. godini iznosila EUR 136,4 miliona svrstavajući Tursku na 11 mjesto po ukupnom obimu trgovine BiH sa inostranstvom. Pokrivenost bosanskohercegovačkog uvoza izvozom u to vrijeme bila je svega 5,53%. Međutim, u 2014. godini obim spolnotrgovinske razmjene između ove dvije zemlje skoro je utrostručen dostižući iznos od EUR 380 miliona, s tim da je i pokrivenost bh uvoza izvozom povećana na preko 46%.”, istakao je Vasić, preporučujući turskim kompanijama da Bosnu i Hercegovinu dožive kao mjesto gdje se profi t ostvaruje putem investicija i pokretanja proizvodnje.

Cihad ERGİNAY, Ambasador Republike Turske također ističe da brojke ilustriraju značajan porast u ukupnom obimu trgovinske razmjene između Turske i Bosne i Hercegovine u 2014. godini, dosegnuvši oko pola milijarde američkih dolara u odnosu na 400 miliona američkih dolara u 2013, a prema službenim podacima Ministarstva ekonomije Republike Turske.

“S druge strane, u smislu stranih ulaganja i nacionalnog ekonomskog doprinosa, sa oko milijardu eura, Turska se nalazi među vodećim zemljama u Bosni i Hercegovini. To su ohrabrujući podaci, ali ne i dovoljni u odnosu na postojeće potencijale naših zemalja”, ističe ambasador.

U tom smislu, dodaje on, Sajam turskih proizvoda predstavlja veliku inicijativu koja pruža priliku poslovnim zajednicama dviju zemlje da se upoznaju, razmjene iskustva, sklope nove ugovore i promovišu nova ulaganja.

Ceremonija svečanog otvaranja Sajma će biti upriličena 14. maja u 12,00 u Olimpijskoj dvorani ZETRA.

ekapija.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top