Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Šahovnica na Planinici je dokaz kakav „multietnički grad Mostar“ želi HDZ

Šahovnica na Planinici je dokaz kakav „multietnički grad Mostar“ želi HDZ

Gradski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Mostaru poziva gradonačelnika Ljubu Bešlića da putem komunalnih službi koje su pod gradskim okriljem, naredi uklanjanje šahovnice sa Planinice i pokaže da je gradonačelnik svim građanima Mostara, a ne samo onima katoličke vjeroispovjesti.  “Pozivamo građane Mostara da ne nasjedaju na provokacije i ne odgovaraju sličnim potezima”, navedeno je u saopćenju Gradskog odbora SDA nakon što se jučer na Planinici pojavio hrvatski grb-šahovnica promjera 2.000 kvadratnih metara.

Gradski odbor SDA podsjeća da je ranije postavljen ogroman, nelegalno podignut križ na drugom mjestu iznad Mostara, brdu Hum, s kojeg je tokom rata razaran Mostar i planski ubijani Bošnjaci.

Prema navodima izvođača radova, grb-šahovnica je izrađen kao poklon gradu Mostaru za Uskrs. Interesantno je da su naglasili Gradu Mostaru, a ne hrvatskom narodu. Da bi apsurd bio veći, “grupa mladića, navijača Zrinjskog”, kako se predstavljaju na društvenim mrežama, postavila je i promotivni video na kojem, prilikom izrade šahovnice, pjevaju i nacionalističke pjesme, ističe Gradski odbor SDA.

“U takav očigledni politički pamflet i grubu provokaciju niko nije niti može povjerovati. Programska načela i demokratski standardi obavezuju nas da gradskim vlastima, koje predstavlja gradonačelnik iz HDZ-a BiH, postavljamo razložno pitanje: ‘Ako su grb na Planinici postavili navijači Zrinjskog bez Vašeg znanja i odobrenja, ko je onda postavio ogromno uskrsno jaje u centralni gradski park, nepoznati pojedinci ili gradske službe?

Gospodine Bešliću, javnosti ste dužni odgovoriti ko i po čijem nalogu stvara utisak i atmosferu da su javne površine u i okolici grada Mostara poligon za izražavanje nacionalnih težnji jednog naroda”, citat je iz saopćenja.

Šahovnica na Planinici je samo dokaz da je politička borba koju SDA vodi za ravnopravnost Bošnjaka, ali i drugih naroda u Mostaru posljednjih 15 godina, dokaz ispravnosti te politike. Takođe, Šahovnica na Planinici je i dokaz kakav „multietnički grad Mostar“ želi i planira HDZBiH. Na takav Mostar SDA nikada, niti pod koju cijenu neće pristati, navedeno je u saopćenju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top