Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > SAD: Kršćanski univerzitet kaznio studenta zbog vrijeđanja islama

SAD: Kršćanski univerzitet kaznio studenta zbog vrijeđanja islama

Američki mediji pišu kako je univerzitet u toj zemlji kaznio svoga studenta zbog rasističkih kritika koje je uputio protiv islama, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Kršćanski univerzitet u Teksasu je suspendovao studenta na određeni period zbog uvreda na račun islama koje je u prethodnom periodu iznosio putem društvenih mreža.

Kako pišu američki mediji, student Harry Vincent (19), koji je inače poznat po konzervativnim stavovima, kažnjen je zbog oštrih uvreda koje je iznosio protiv islamske vjere.

Uprava američkog univerziteta je kaznila studenta sa 60 dana dobrovoljnog rada i isključila ga iz skoro svih obrazovnih aktivnosti u tom periodu.

Sa američkog univerziteta su poručili da će biti kažnjen svaki njihov student koji bude vrijeđao bilo koju religiju.

“U slučajevima kada ponašanje studenta krši standarde ponašanja koje poštuje univerzitet, isti će biti predmet disciplinskog postupka te će odgovorati za svoje postupke”, navedeno je iz uprave univerziteta.

Student je nakon pomenute kaznene odluke kazao kako mu je uprava univerziteta poručila da su njegovi stavovi “neprikladni”.

Vincent je kažnjen zbog nekoliko poruka na društvenim mrežama u kojima je pisao da je islam radikalna religija.

Opisujući islam, u jednoj od poruka napisao je “to sigurno nije vjera mira”.

Američki mediji navode kako je nekoliko osoba koje su ga poznavale Vincenta prijavilo upravi univerziteta zbog “rasističkih poruka” na društvenim mrežama.

Dekanesa Gloria Robinson je istakla kako bi se student trebao izvinuti za ono što je pisao na društvenim mrežama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sa univerziteta su također poručili kako ono što je učinio ovaj student nije u skladu sa misijom univerziteta da obrazuje “moralne lidere i odgovorne građane u globalnoj zajednici”.

Osim uvreda usmjerenih prema islamu, isti student je putem društvenih mreža vrijeđao i Meksikance.

Student još uvijek navodno nije donio odluku da li će nastaviti školovanje na istom univerzitetu.

Kršćanski univerzitet u Teksasu je privatni univerzitet koji ima pravo da donosi vlastita pravila ponašanja koja moraju poštovati studenti koji se obrazuju na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top