Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sa obilježavanja 23. godišnjice masakra u Ahmićima poručeno: Nismo i nikada nećemo zaboraviti naše šehide

Sa obilježavanja 23. godišnjice masakra u Ahmićima poručeno: Nismo i nikada nećemo zaboraviti naše šehide

Porodice ubijenih su posjetili mezare najmilijih u Vitezu, 116 nevino ubijenih mještana Ahmića, proučen je Jasin nakon čega je klanjano podne-namaz u Gornjoj džamiji u ovom selu. Centralno obilježavanje upriličeno je kod Šehidskog obilježja kod Donje džamije u Ahmićima gdje su ispisana imena ubijenih iz Ahmića.

U Ahmićima kod Viteza danas je obilježena 23. godišnjica od masakra koji su izveli pripadnici HVO-a i još jednom, kao i prethodnih godina, poručeno je da se ovaj zločin nije i ne smije zaboraviti, javlja Anadolu Agency (AA).

Proučena je Fatiha i položeno je cvijeće. Izvedena je i kompozicija “Suza za Ahmiće“ koju je izveo hor “Elči-Ibrahim pašine” medrese iz Travnika i učenici “Gimnazije” Visoko. Veliki broj članova porodica, rodbine i komšija bio je danas u Ahmićima da se prisjeti nevino stradalih žrtava ovog sela.

Prisutne su bile i brojne delegacije kao i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović koja je tom prilikom istakla da su danas došli da se prisjete svih nevino stradalih u Ahmićima.

“Na današnji dan 1993. godine na dan kada su mnogi izgubili svoje živote, nažalost zbog toga što su bili određenog imena i prezimena i ovo je prilika da iskažemo poštovanje prema svima onima koji su nevino stradali, da pokažemo da se sjećamo tih događaja i da zarad budućih generacija ne smijemo zaboravljati ove stvari. Ovo je danas poruka ne samo da se sjećamo, da nismo zaboravili nego i poruka budućim generacijama da gradimo, bez obzira na svu našu prošlost koju nažalost ne možemo promijeniti, budućnost zajedno sa svima onima koji žele dobro svojim narednim generacijama i da gradimo zajedničke mostove mira i suživota”, poručila je Mahmutbegović.

Imam džemata u Ahmićima Mahir ef. Husić u obraćanju prisutnima je kazao da se danas prisjećaju 116 nevino ubijenih u Ahmićima.

“Mi danas šaljemo poruku da nismo i nikad nećemo zaboraviti naše šehide, ni šehide BiH. Sjećanje na njihovu žrtvu ćemo prenositi našim budućim generacijama”, poručio je Husić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vitez Omer ef. Sikira obratio se prisutnima kazavši da prisustvo velikog broja građana šalje poruku mještanima Ahmića i Viteza da su uz njih i sa njima dijele njihovu bol i sjećanja.

“Možda mi koji ovdje živimo i najbliži smo Ahmićima najviše osjećamo bol i stradanje onih kojima su ubijeni najmiliji ali podrška svih vas koji ste danas ovdje govori nam da nismo prepušteni sami sebi i ostavljeni”, poručio je Sikira.

Predstavnik Udruženja građana “16. april” Ahmići Elvedin Kermo poručio je “da su se danas okupili na mjestu natopljenom bošnjačkom krvlju kako bi na dostojanstven način odali počast šehidima koji su ubijeni rukom zločinaca”.

“Danas se podsjećamo na zločin genocida na 16. april 1993. Tog kobnog petka džemat Ahmići sa okolinom je doživio nezapamćen zločin”, istakao je Kermo.

Tada je, naglasio je, ubijeno 116 nevinih civila. Ubijeni su jer su, između ostalog, vjerovali svojim komšijama. Kermo je podsjetio da je tog 16. aprila uništeno kompletno selo, spaljeno 180 kuća, minirane obje džamije, zatim zapaljena i srušena osnovna škola u Ahmićima…

“Uništena je kompletna infrastruktura u Ahmićima, a preživjeli mještani su protjerani spašavajući svoje gole živote. Već 23 godinu nastojimo da govorimo o onome što se desilo u Ahmićima kako se ne bi zaboravilo i ne daj Bože ponovilo. Naši šehidi su danas u našim mislima i našim dovama. Naša dužnost i obaveza je nastaviti obilježavati godišnjice nevino stradalih Bošnjaka u cijeloj BiH. Na taj način zločin neće biti zaboravljen”, poručio je Kermo.

Prema njegovim riječima, “naša istina je ispisana nevinom krvlju naših šehida”.

“Dokle ćemo čekati ovozemaljsku pravdu. Istina je neizbježna. Normalan život je moguć samo onda kada žrtva bude imala poštovanje, a zločinac osudu”, istakao je Kermo govoreći o nezadovoljstvu procesuiranja odgovornih za zločin u Ahmićima.

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović poručio je da je današnje obilježavanje povod da se prisjeti na velike žrtve ovoga mjesta, ali i zločince.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane Džokeri i Maturice, izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com