Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > S. Arabija donirala milion eura za Srebrenicu: Za održivi povratak mladih

S. Arabija donirala milion eura za Srebrenicu: Za održivi povratak mladih

Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, i Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica danas su potpisali Ugovor o realizaciji projekta obnove kuća i ekonomske održivosti za povratnike u Srebrenicu u vrijednosti od milion eura, javlja Anadolu Agency (AA).

“Riječ je o donaciji Saudijske Arabije koja je namjenjena za Srebrenicu, u dva pravca. Jedan pravac je za obnovu stambenih jedinica gdje je projektirana vrijednost oko milion KM i za taj iznos oko 42 stambene jedinice bi se trebale obnoviti, neke iz temelja, a jedan dio gdje su ljudi tražili sprat na kući zbog proširenja porodica. Oko 900.000 KM bi trebalo ići na održivost, a tu bi išle klasične procedure, od nabavke plastenika, objekata za stočarstvo i sve ono što su prognanici i povratnici tražili i što budu tražili”, kazao je Čordaš.

Objasnio je da su Vlada RS i ministarstvo koordinatori kako bi se sve donacije mogle ispratiti na način da znaju gdje počinju i gdje završavaju.

“To je često pitanje gdje su donacije završene jer se često događalo da pričamo o velikim donacijama, a da na kraju nema puno priče gdje je šta završilo”, kazao je Čordaš i dodao da je najvažnije da cijeli projekat na terenu implementira opština Srebrenica.

Mladen Grujičić je istakao da je milion eura za Srebrenicu značajan iznos jer im svaka pomoć dobro dođe.

“Ono što ćemo mi kao opština da se potrudimo jeste da taj iznos iskoristimo transparentno i da taj novac dospije tamo gdje je najpotrebnije”, rekao je Grujičić.

Kazao je i da će uslove za građane koji će dobiti donacije koncipirati u skladu sa potrebama građana. Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju prednost će imati oni koji su “zaista došli da žive u Srebrenici i kojima je potreban dom”, dok za novac za održivost povratka imaće prednost oni koji “već imaju neka  poljoprivredna dobra ili koji su podigli zasade kao garancija da će ostati tu”.

“Do sada je bilo mnogo zloupotreba i moramo o tome povesti računa kako bi ta sredstva bila usmjerena prema porodicama kojima je to zaista potrebno, da ne bi otišla onima koji su već dobijali ili koji su zloupotrebili dosadašnje donacije”, rekao Grujičić.

Naglasio je da će se potruditi da vrate povjerenje svih koji žele pomoći Srebrenici tako što će sva sredstva koja dođu, zadržati u ovom gradu, transparentno podijeliti i svako će imati uvid gdje su utrošena da se ne bi dešavale situacije kao u prošlosti koje su stavile pečat na Srebrenicu kao grad ili simbol manipulacija, laži i zloupotreba.

Dodao je da je u toku implementacija projekata Vlade Srbije i da će Srebrenica od sljedeće godine mnogo drugačije izgledati i da će svi koji su čuli za Srebrenicu imati ponovo želju da pomognu građanima.

“Nadam se da će Vlada RS imati više sluha i pomagati Srebrenici u većem iznosu kako bi smo pokazali svima u okruženju da Srebrenica može da bude primjer”, dodao je on.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com